Završeno prvenstvo Vršca u Šahu za 2023. godinu, novi prvak je majstorski kandidat Đorđe Mitrovanov

Posle perioda COVID virusa u kome je šahovskih aktivnosti bilo malo ili gotovo da ih nije ni bilo, šahovski klub “Bora Kostić” Vršac organizovao je pojedinačno prvenstvo Vršca i šahovskog kluba za 2023. godinu.

Učestvovalo je osam iskusnih seniora i prvotimaca ekipe šah kluba “Bora Kostić” Vršac i tri mlada takmičara, po godinama u klasi kadeta.

Turnir je bio veoma zanimljiv i borbena završen je zasluženom pobedom majstorskog kandidata Mitrovanov Đorđa. Drugo mesto je takođe zasluženo zauzeo miljenik vršačke šahovske publike majstorski kandidat Zoran Popov, najstariji šahista na turniru ali koji je igrao sa željom, borbenošću i kvalitetom mladića. Uspeo je popularni čika Zoran čak i da nanese poraz novom prvaku, kome je to jedini poraz na turniru ali je sigurnom igrom to nadoknadio u ostalim partijama. Treće mesto je zauzeo majstorski kandidat Petrović Lazar, najborbeniji učesnik turnira koji nije ni jednu partiju ostavio neodlučenom – sve je ili dobio ili (poneku) izgubio.

Dobru igru su pokazali i ostali prvotimci, majstorski kandidati Rankov Pera koji je snažno poveo turnir ali kao da mu je u jednom trenutku ponestalo sportske sreće, Zorić Savo koji je do predzadnjeg kola imao dobre šanse da osvoji turnir i izgubio ih porazom od Zorana Popova u partiji gde je imao sjajne šanse da dobije i može sebe sa pravom smatrati najvećim tragičarem turnira u sportskom smislu i Karasi Svetislav i Slobodan Simić koji su igrali promenljivo ali su u pojedinim partijama podsećali da su sa pravom među najboljim šahistima ovog grada već dugo godina.

Više se očekivalo od mladih šahista koji ovog puta nisu izdržali test sa iskusnim seniorima i uspeli su da u susretima sa njima osvoje tek nekoliko remija ali pred mladima je mnogo prostora za napredovanje i samo je potreban rad i strpljenje kao i ljubav prema drevnoj igri.

Na ovaj način vršački šahisti se pripremaju za novu takmičarsku sezonu i Banatsku ligu jug za 2023. godinu u kojoj su kao i svake godine među favoritima i kao i uvek očekuje se visok plasman, a ambicije su kao i svake godine da se ekipa plasira u play off i bori za pobednički pehar Banatske lige za obe grupe – sever i jug kao i plasman u viši rang.

Podsetimo, ovo je druga titula prvaka Vršca majstorskog kandidata Đorđa Mitrovanova koji je prvu titulu osvojio davne 1990. godine a sada evo 32 godine kasnije, pobedom nas je podsetio da je godinama u vrhu šaha našeg grada. Đorđe je i dugogodišnji aktivista i član uprave kluba, bio je i vrlo uspešan predsednik i sekretar a isto tako i kapiten takmičarske ekipe.

Konačna tabela ima sledeći izgled:

 

x

Takođe pogledajte

Profesor Stojanović iz Vršca jedan od pet najboljih stranih učitelja u Rusiji

U okviru Međunarodne izložbe „Forum Rusija“, koja se održava u Moskvi, na velikoj svečanosti održanoj ...