Vršac u evropskom standardu: 49 miliona evra za Vazduhoplovnu akademiju!

Obezbeđenih 49.000.000 evra iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope, investicija kroz projekat Centra za obuku u dualnom obrazovanju, uložiće se u Trening centar Vazduhoplovne akademije u Vršcu, kroz projekat rekonstrukcije, u cilju podizanja centra na evropski standard.

Projekat rekonstrukcije Trening centra u Vršcu planiran je kroz tri faze. Prva faza obuhvata rekonstrukciju, opremanje i adaptaciju hotela za smeštaj studenata, restorana za ishranu studenata i zaposlenih, kao i energetskog bloka za grejanje i hlađenje kompleksa Trening centra Vazduhoplovne akademije.

Druga faza obuhvata rekonstrukciju, opremanje i adaptaciju objekata za smeštaj studenata-Paviljon 1 i Paviljon 2, upravne zgrade, sportske sale, zatim obuhvata izgradnju nove sale sa bazenom opremljenom najsavremenijim trenažerima za obuku kabinskog osoblja, portirnice sa ulaznom kapijom i parterno uređenje uz rekonstrukciju saobraćajnica i mobilijara, strujne, komunalne i komunikacione mreže.

Treća faza obuhvata rekonstrukciju i opremanje aerodroma “Vršac LYVR“, što podrazumeva proširenje postojeće poletno sletne staze, dužine 1.500 metara i širine 30 metara, izgradnju pratećih rulnih staza i izmeštanje putne saobraćajnice koja vodi do aerodroma, izgradnju Helidroma, proširenje platforme za parkiranje i opslugu vazduhoplova i izgradnju zaštitne ograde oko celog aerodroma. Aerodrom Vršac se trenutno koristi za obuku pilota, letenje vazduhoplova poljoprivredne avijacije, kao i obavljanje avio-taksi prevoza u javnom saobraćaju.

Podsetimo, krajem prošle godine je Kancelarija za dualno obrazovanje i nacionalni okvir raspisala javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za potrebe rekonstrukcije kompleksa Vazduhoplovne akademije Trening centra u Vršcu.

“Postojeće stanje kompleksa je u ruiniranom stanju i objekti koji se tamo nalaze su nefunkcionalni i dotrajali. Tehnologija objekata je prevaziđena za samu tipologiju obrazovanja i neophodno je ih urbanizovati, što će omogućiti savremeno školovanje stručnog kadra u vazduhoplovstvu. Veoma sam ponosna na projekat rekonstrukcije Trening centra Vazduhoplovne akademije u koji će biti, zahvaljujući našoj Državi, uloženo 49.000.000 evra, čime će vršačka akademija ponovo postati regionalni lider u obrazovanju vazduhoplovnog osoblja, a Grad Vršac kao i nekada prepoznatljiv centar za buduće pilote najvećih svetskih aviokompanija. Kako ima izuzetno dugu i slavnu tradiciju u oblasti obuke pilota i veliki broj studenata sa svih krajeva sveta, ovo je idealan momenat za ulaganje u vršački aerodrom. Očekujemo da će u narednih periodu ovaj aerodrom postati jedan moćan evropski centar, a samim tim ponos Srbije i Grada Vršca”, obrazložila je Gradonačelnica Dragana Mitrović.

 

x

Takođe pogledajte

Vršac: Kolekcionarska berza

Datum: Subota, 25 Maj 2024 Vreme: 10:00 Mesto: Dom vojske U subotu, 25. maja 2024.godine, ...