Vršac: promocija pesničke knjige „Post skriptum OGLEDALO BITI“ Verice Preda PreVere

Promocija pesničke knjige „Post skriptum OGLEDALO BITI“ Verice Preda PreVere

Datum: Utorak, 07 Maj 2024
Vreme: 19:00
Mesto: Mali studio Centra Millennium

Nakon uspešne promocije pesničke knjige „Post skriptum OGLEDALO BITI“ Verice Preda PreVere,

na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu i Salonu knjiga u Novom Sadu, na štandu Pokrajinskog sekreterijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, NIU „Libertatea“ Pančevo, kao izdavač, u saradnji sa Kulturnim centrom Vršac, priređuje promociju istoimene knjige u Vršcu. Promocija će biti održana u utorak 7. maja od 19 časova u malom studiju Centra Milenijum.

PreVera je nadahnuće za ovu zbirku pronašla u delima Vaska Pope i Nikite Staneskua koji su i njena inspiracija.
U poetskom performansu učestvuju Darie Doklean, mladi glumac iz Temišvara i PreVera. O autorkinom duhu eksperimentalizma i poletnoj, refleksivno metafizičkoj poeziji, originalnoj i savršeno usklađenoj strukturi pesme, govoriće dr Viktor Radun Teon, književnik i futurolog, univerzitetski profesor iz Novog Sada.

Muzičku podršku poetskom performansu pružiće „Radionica zvuka“, koju čine Dejan Marković, Nenad Spremo i Svetislav Višacki, zajedno sa balerinama iz Akro dens kluba „Super Star“ na čelu sa koreografom Aleksandrom Ivanov Mrkaja.
Moderator ove promocije biće književnica i direktor NIP „Libertatea“ iz Pančeva, Marijana Stratulat.

Biografija autorke

Verica Preda PreVera – književnica, članica Udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine, Asocijacije pisaca „BALKANSKI KRUG“ sa sedištem u Skoplju i Svetske organizacije – Fondacija pesnika sa sedišem u Indiji, za Evropu-Grčka. Jedan od osnivača i predsednica Vršačke Afirmacije Umetnika ARS (VAU ARS). Inicijator NinoDrag zajedničarenja – projekta za mlade i umetničkog internet radija NinoDrag radio. Vodi Kreativnu glumionicu za decu „Smehuljci“. Ostvarila se kao učesnik brojnih performansa, organizator tribina, voditelj programa, radio i video emisija, zatim i kao dizajner digitalnog umetničkog sadržaja, scenarista i koscenarista, izvođač više performansa i dečjih predstava i mjuzikla, autor dečjih songova i songova za odrasle. Učesnik je brojnih umetničkih događaja, pesničkih manifestacija, festivala, kolonija u Srbiji i regionu. Autor radio emisije „ŠOLJICA (SAMO)RAZGOVORA. Ugostila je brojne međunarodno priznate umetnike. Piše poeziju, kratke priče i haiku poeziju, aforizme. Nagrađivana. Prevođena. Objavljivana u zbornicima, književnim novinama i časopisima i antologijama u Srbiji i regionu. Urednik izdanja u okviru VAU ARS-a. Učesnik pesničkih manifestacija u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj Republici Srpskoj, BiH i Rumuniji. Prevođena na engleski, rumunski, slovenački, mađarski, poljski, romski, nemački, ruski, francuski, makedonski, bugarski…Bavi se humanitarnim radom.

„Zagonetna poput njenog pseudonima, PreVera, pomalo je slikar realnosti i sanjar poput Žaka Prevera, svoje pisanje izjednačava sa bitisanjem s mestom boravka snevača i zapisivača otisaka utisaka i (ne)primetnih slika”.
Radomir Mićunović, književnik, novinar, književni kritičar.

x

Takođe pogledajte

Vršac: Kolekcionarska berza

Datum: Subota, 25 Maj 2024 Vreme: 10:00 Mesto: Dom vojske U subotu, 25. maja 2024.godine, ...