Vršac, Martina je smršala više od 20kg. Kako je izgledala njena BORBA I ŠTA MOGU DA VAS NAUČE (FOTO)

„Moj problem sa kilogramima potiče još od ranog detinjstva, ali nisam tome pridavala značaja kao dete, nego tek kada sam postala devojka shvatila sam da moram nesto da učinim za sebe i svoje zdravlje“.

Ovako priča Martina (21) iz Vršća, koja je istrajala u svojoj odluci da oslabi više od 20 kilograma. I jedan Marko (26) iz Beograda nije više želeo da bude „buca“, pa je smršao više od 30 kilograama. Sigurni smo da će se u priči ovo dvoje mladih mnogi prepoznati, zato nam oni pričaju kroz šta su sve prošli, koliko je sve to vredelo truda, i kako se danas osećaju.

„Od ponedeljka počinjem sa dijetom“- koliko puta u životu ste izgovorili ovu rečenicu ili je čuli od ljudi iz vaše okoline? A to se pretvori od sledećeg ponedeljka, pa od sledećeg… I tako u krug. Međutim, kod Martine je taj ponedeljak brzo došao.

– Tvrdoglava sam po prirodi i moglo je hiljadu njih da mi kaže smršaj – ja ne bih pristala, iz inata, jer ne podnosim da ispunjavam tuđe zahteve. Ne znam koji je tačno momenat kada sam odlučila da se promenim, niti se sećam kako je došao, jednostavno sam rekla sebi „od ponedeljka krećem“ i tako je moralo da bude – jasna je Martina.

Martina je pre tri godine imala 87 kilograma, a kako kaže, nije počela da mršavi zbog drugih već zbog sebe. 
Martina je pre tri godine imala 87 kilograma, a kako kaže, nije počela da mršavi zbog drugih već zbog sebe.

U vreme dok je imala višak kilograma susretala se sa mnogim ružnim komentarima, ali im nije pridavala značaj.

– Mama mi je uvek govorila da nije toliko bitan fizički izgled koliko zdravlje. Mada, pričala mi je da bi trebalo da oslabim, jer je mnogo lepše kada možeš sve da obučeš nego da biraš garderobu zbog veličine i razočaraš se što u neku lepu majicu ili farmerke ne možeš da staneš – dodaje ona.

„Nije bilo lako“

Sam proces gubljenja kilograma je bio, naravno, težak i mukotrpan, kako kilogrami nisu došli preko noći, tako preko noći nisu mogli da nestanu.

– Nije bilo lako. Dešavalo se da počnem sa dijetom i za dve nedelje izgubim 2 kilograma, a već naredne dodam 1 kg. To me je u više navrata demoralisalo, ali nisam nikada pomislila da sasvim dignem ruke – iskrena je Martina.

Sada sam zadovoljna svojim izgledom, mada, uvek može i uvek mora bolje, kaže Martina
Sada sam zadovoljna svojim izgledom, mada, uvek može i uvek mora bolje, kaže Martina

Ona je sa svojih 87 kilograma smršala na 65, i to bez pomoći nutricioniste.

Najteže je izbaciti slatkiše

– Prestala sam da jedem slatkiše, pijem sokove, izbacila svo moguće testo, prasetinu… posvetila se salatama, piletini na sve načine i ponekom prženom krompiru. Dozvolim sebi da pojedem nešto „zabranjeno“, ali zato ne prođe dan da ne uradim nekoliko vežbi, kao što su trbušnjaci, sklekovi, trčanje uz stepenice ili šetnja – kaže ova uporna devojka.

Koliko god krizirala za čokoladom, kaže, pojela bi samo jednu kockicu, pa bi prošlo nedelju dana da ništa od slatkog ne okusi.

– Zatim bih sledeće sedmice popila cašu gaziranog soka, a onda naredne dve ništa. I tako sam sebi postavljala lestvicu da u narednih mesec dana, pa dva, tri ne okusim ništa što je štetno po moje mršavljenje – priča Martina i zaključuje da takva ishrana nije dijeta, već način življenja, novi stil njenog zivota.

 

x

Takođe pogledajte

„Koštana“ otvara festival klasike u Vršcu

Festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“ zakazao je susret sa publikom od 25. do 30. oktobra, ...