Vršac: Književno veče/Promocija knjige „Orlandova bura“ Živojina Petrovića

Datum: Četvrtak, 23 Novembar 2023
Vreme: 19:00
Mesto: Sala bioskopa KC

U četvrtak 23. novembra u 19 časova, u sali bioskopa Kulturnog Centra biće održano književno veče/ promocija knjige „Orlandova bura“, vršačkog autora Živojina Petrovića.

Moderator večeri biće David Bićanin.

O knjizi:

Nakon dvoipodecenijskog knjiškog ćutanja (prvu knjigu „Vodeni žig“ objavio je 1994. u izdanju Književne opštine Vršac), uz retko oglašavanje u periodici, Živojin Petrović je 2021. godine obradovao čitaoce sklone intrigantnoj i egzotičnoj literaturi čak dvema knjigama; romanom „Jelisijum: rondo“ i „Orlandova bura“ – četiri novele (obe u izdanju „Novosadskog kulturno-obrazovnog kruga“). Ova dela potvrđuju tezu da je reč o autoru samosvojnog, neuobičajenog proznog profila i stila. Lajtmotiv ovih novela je – donkihoterija. Prva koja „otvara“ zbirku je Orlandova bura, ujedno uzeta i za naslov samog kvarteta. Ona (in)direktno upućuje i na sve ostale imaginarne „bure“ junaka novele. Postupak vezivanja priča učinjen je i na planu rasporeda, pa prva korespondira sa trećom, a druga sa četvrtom, što tvori takozvanu ukrštenu rimu. Jedan od glavnih motiva je zaboravljeni motiv traganja ili tragalaštva, bilo da junak traga podstaknut sopstvenom željom (Orlando, Filis) ili mu je traganje nametnuto (Leminkajnen). „Orlandova bura“ Živojina Petrovića delo je koje se oslanja na pikarsku književnost i uspešno spaja tradicionalno i moderno književno nasleđe. Čitajući ga ne uspevamo da ostanemo imuni na (anti) junake njegovih novela. Sve nedaće sa kojima sa kojima se one nose čitalac duboko proživljava, stalno povlačeći paralelu oni – ja, otkrivajući pri tom zaboravljene slojeve svog unutrašnjeg bića.

O autoru:

Živojin Petrović (Vršac, 1964) je prozni pisac, filmski i književni kritičar. Do sada objavljivao je u časopisima „Glas omladine“, „To Jest“, „Košava“, „Student“, „Književna reč“, „ Pomak“, „Letopis Matice Srpske“, „Ulaznica“, „Gradina“, „Braničevo“ i dr. Zastupljen u zbornicima „Međaj“ i „Priče za kraj veka“. Autor je knjiga „Vodeni žig“ (1994) „Jelisijum rondo“ (2021), i „Orlandova bura“ (2021). Zaposlen u Kulturnom centru Vršac. Na ovdašnjoj literarnoj sceni prisutan je bezmalo tri decenije; u tom je periodu u periodici objavio, pored filmskih i književnih kritika, niz priča.

 

x

Takođe pogledajte

Profesor Stojanović iz Vršca jedan od pet najboljih stranih učitelja u Rusiji

U okviru Međunarodne izložbe „Forum Rusija“, koja se održava u Moskvi, na velikoj svečanosti održanoj ...