Vršac dobio sertfikat za trčanje na 5000 metara

Predsednik VAK 1926, Nenad Habibović, bio je vodja seniorske reprezentacije Srbije 2022. godine na prvom Evropskom prvenstvu na 50km u Španiji, na trku koja zbog svoje dužine spada u ultramaratonsku. Tu su se stekla nova iskustva, a i rodile neke nove ideje.
Početkom godine razmišljajući da se u Vršcu napravi i organizuje još jedan vrhunski sportski dogadjaj krenulo se od samog početka.
Sertifikovana je staza za ultramaratonske trke, tačnije za trke na 6, 12 i 24 sata, a i za dužine od 50 i 100km. Sertifikat je izradio Borut Podgornik, nosilac najviše A licence Svetske atletske federacije i AIMS-a.
Odabir je pao na glavno Vršačko jezero, na stazu koja je kružna, duža od nekih dosadašnjih u Srbiji, a pored toga je i brza jer je skroz ravna. Mogućnost nadgledanja takmičara u toku trke na 24 sata bi bilo odlično, čime postoje svi uslovi za bezbednu i vrhunsku organizaciju kakvu smo se do sada kao domaćini uvek trudili da napravimo.
Ovim je staza na gradskom jezeru dobila još jedan sertifikat, a to je da je ovo prva sertifikovana staze neke trkačke lige u Srbiji!
Vršačka trkačka liga postoji više od tri godine i na njoj se svake subote u 9:00 okupljaju sportisti, rekreativci, gradjani i atletičari koji šetaju ili trče 5km. Interesantno je da do sada, a održalo se tačno 183 kola, nikada nije bilo da na ligi nema učesnika!
To znači da je ovo bila prava odluka da se staza sertifikuje, čime se postavljaju temelji za možda nove ultramaratonske trke koje treba u narednim godinama organizovati u saradnji sa Srpskim atletskim savezom i gradom Vršcom.
x

Takođe pogledajte

Sterija ponovo na repertoaru vršačkog Pozorišta

Ansambl Narodnog pozorišta „Sterija“ počeo je sa radom na novoj predstavi za večernju scenu koju ...