Vršac: dani Petrua Krdua 23 novembra u 12h

Dvojezičko pesničko sanjarenje

Književna opština Vršac  12. put organizuje manifestaciju „Dani Petrua Krdua“ koja se svih ovih godina odvija u znaku promovisanja najbolje poezije i pod pokroviteljstvom Ministarstva  kulturure  Republike Srbije.

Petru Krdu je bio pesnik, prevodilac i esejsta. Objavio je desetak zbirki pesama na rumunskom i na srpskom jeziku kao i dvadesetak knjiga prevoda sa srpskog, rumunskog i francuskog.

Posthumno, 2011. godine, u Književnoj opštini mu je dodeljena prestižna „Međunarodna nagrada za poeziju“ koja danas nosi njegovo ime, jer je on bio njen utemeljivač 1986. godine. Osnjivanjem nagrade želeo je da izgradi kulturni most između književnosti naše zemlje i književnosti evropskih zemalja. Tokom godina njeni dobitnici su bili najznačajniji pesnici sveta među kojima i švedski pesnik Tomas Transtremer koji je 20 godina posle nagrade KOV-a dobio Nobelovu nagradu.

Od 2011. pesnika Krdua nema više među nama, ali su zato živo prisutna njegova dela, pre svega njegova poezija. U Srbiji mu je izdata zbirka izabranih pesama, eseja i nekoliko knjiga prevoda među kojima dve knjige Emila Siorana sa kojim je godinama prijateljevao. Kov će nastaviti da objavljuje bogatu Krduovu zaostavštinu. U pripremi su knjige intervjua sa najznamenitijim ljudima  iz sveta književnosti i kulture kao i zbirka sabranih pesama. U ovom periodu u Rumuniji su mu objavljene četiri zbirke poezije u različitim izdavačkim kućama kao i mnogobrojni osvrti na njegovo književno delo i kulturni angažman u Književnoj opštini, Profesionalnom pozorištu na rumunskom jeziku u Vojvodini kao i na upoznavanju i približavanju rumunske i srpske kulture.

Sledeći entuzijazam osnivača Književne opštine, Vaska Pope, Krdu je godinama, dajući celog sebe, izgradio jednu od najrespektabilnijih kulturnih institucija. Kov je danas simbol vrhunskog pesničkog stvaralaštva zahvaljujući Krduovoj viziji, doslednosti i znanju. Objavljivao je najbolju domaću i svetsku poeziju nikada ne jureći profit već samo kvalitet. U KOV-u su objavljena afirmisana imena , ali je Krdu bio vrlo osetljiv i na nova imena koja su upravo u Kov- u dobila potvrdu za kvalitet i ulaz na velika vrata u svet poezije. Imao je istančan sluh za dobru poeziju i iskonski poriv da joj pomogne da dobije glas.

U četvrtak, 23. novembra 2023. u Gradskom muzeju u Vršcu sa početkom u 12 časova verni gong KOV-a oglasiće se za pesnika Petrua Krdua i najaviće početak manifestacije pod sloganom „Dvojezičko pesničko sanjarenje“.

Znameniti ljudi od pera verni Književnoj opštini govoriće o pesništvu Petrua Krdua, njegovom pregalaštvu i posvećenosti vrhunskoj književnosti kao i o dostignućima Književne opštine pod njegovim vizionarskim i maštovitim uredništvom kao i o ne manje uspešnim današnjim dostignućima. Glavni urednik KOV-a, prof. dr Mihajlo Pantić govoriće o izdavačkom konceptu, novim uspesima i idejama koje će održati i povećati renome ove male-velike izdavačke kuće. Tamara Krstić urednica u izdavačkoj kući Blum govoriće o Krduu  kao pesniku i izdavaču i o ulozi i začaju malih izdavačkih kuća koje neguju vrhunsku književnost uprkos činjenici da je to ponekad na ivici opstanka. Pesnik, prevodilac i urednik Gabrijel Babuc prikazaće kratak osvrt na 35 godina postojanja biblioteke „Atlas vetrova“ koja je svih ovih godina objavila najznačajnije svetske pisce. Romanopisac Ljubomir Koraćević govoriće o ovogodišnjim izdanjima u biblioteci „KOV“ čiji je urednik i pročitaće fragment iz svog najnovijeg romana „U zemlji Franje Josifa“. Pesnici Perica Markov, Marija Vulović i Dubravka Matović govoriće svoje stihove objavljene ove godine u KOV-u.

x

Takođe pogledajte

Sterija ponovo na repertoaru vršačkog Pozorišta

Ansambl Narodnog pozorišta „Sterija“ počeo je sa radom na novoj predstavi za večernju scenu koju ...