U Vršcu obeležen Dan pobede

Grad Vršac, u saradnji sa SUBNOR, danas je u Velikoj sali Gradske kuće podsetio na značaj Dana pobede, 9. maj, kada su okončani sukobi u Evropi u okviru Drugog svetskog rata.

Ispred Grada Vršca, prisustvovao je Slaviša Maksimović, član Gradskog veća za ruralni razvoj i Maja Ristić Lažetić, član Gradskog veća za socijalna pitanja, koja se ovom prilikom obratila prisutnima.

“Danas, sa osećajem ponosa i dostojanstva, obeležavamo Dan pobede nad fašizmom, pobede pravde nad nečoveštvom, mračnjaštvom i zlom. Ponosni smo i zauvek zahvalni svim herojima koji su hrabro utkali svoju mladost i živote za slobodu i dostojanstven život svih nas. Pokazali su, onim najvrednijim, svojim životima, kako se čuva, brani i voli otadžbina . Nastojaćemo da, kroz učenje budućih generacija o pravim vrednostima i zalaganje za mir i sigurnost svih svojih građana, čuvamo svoju zemlju i neprocenjivu vrednost slobode. Herojima koji su nam doneli pobedu neka je večna Slava”, rekla je Ristić Lažetić.

Nakon svečanosti u čast heroja, položeni su venci na Spomen kosturnicu oslobodilaca na vršačkom groblju.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas, u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi. Od tada se ovaj datum obeležava kao Dan pobede.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je, nešto iza ponoći, potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žuvkov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još par dana pružali otpor.

U ratu koji je trajao nešto manje od 6 godina, našla se 61 država i oko 110.000.000 vojnika, a procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, među kojima je i oko 55 miliona civila.

x

Takođe pogledajte

Vršac: Kolekcionarska berza

Datum: Subota, 25 Maj 2024 Vreme: 10:00 Mesto: Dom vojske U subotu, 25. maja 2024.godine, ...