U Vršcu koncert Duo Dragorad

U četvrtak, 23.11.2023.g. od 19č u Salonu kod Porte (Zmaj Jovina 16, Vršac) Udruženje Tačka susretanja priređuje koncert Duo Dragorad koji čine Miljana Stamenić, viola i Aleksandra Bengin, violončelo
Biografija Dua „Dragorad“

Članovi dua „Dragorad“ su profesionalni muzičari, sa dugogodišnjim izvođačkim iskustvom u oblasti kamerne i simfonijske muzike. Duo je nastao kao plod dugogodišnje saradnje i druženja dve koleginice i prijateljice, Miljane Stamenić, violistkinje i Aleksandre Bengin, violončelistkinje, sa ciljem da se istraži i popularizuje repertoar pisan za ovaj nestandardni kamerni sastav – duo viole i violončela.

Miljana Stamenić (1993) završila je osnovne i master studije viole na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod Igora Koretija – Kureta, Urliha fon Frohema, Aleksandra Miloševa, Aleksandra Zemcova, Matea Suča i Gareta Lubea. Kao solista nastupila je sa BGO „Dušan Skovran“ u velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Deluje i ostvaruje saradnje u nekoliko kamernih i simfonijskih orkestara u Srbiji (ansambl „Dragorad“, Kamerni ansambl „13 gudača“, BGO „Dušan Skovran“, Jevrejski kamerni orkestar, Beogradski simfoničari, „Kamerata Serbika“, Simfonijski orkestar festivala „Boljšoj“, Simfonijski orkestar „Makris“, Beogradska filharmonija). Od 2014. je član Simfonijskog orkestra RTS-a.

Aleksandra Bengin (1992), završila je osnovne i master studije violončela na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, kao i osnovne studije klavira na istom fakultetu. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod renomiranih violončelista kao što su Natalija Gutman, Valentin Raduciu, Vašti Hanter, Evgenij Rumjancev, Maja Bogdanović i Leonid Gorohov.

Kao violončelistkinja svirala je u brojnim simfonijskim orkestrima i kamernim ansamblima – BGO„Dušan Skovran“, Beogradski simfoničari, „Kamerata Serbika“. Od juna 2022. je član Simfonijskog orkestra RTS-a. Aktivno nastupa kao član ansambla „Dragorad“, u kamernom sastavu BLISS i kao član BONO – Beogradskog omladinskog narodnog orkestra.

Kao pedagog, radila je kao profesor violončela u muzičkim školama „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu i „Petar Stojanović u Ubu i kao nastavnik klavira u Muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Vršcu.

x

Takođe pogledajte

Sterija ponovo na repertoaru vršačkog Pozorišta

Ansambl Narodnog pozorišta „Sterija“ počeo je sa radom na novoj predstavi za večernju scenu koju ...