U planu izgradnja novog atraktivnijeg, savremenijeg i bezbednijeg vidikovca na Guduričkom vrhu

Grad Vršac, u saradnji sa Ministarstvom turizma, planira izgradnju novog atraktivnijeg, savremenijeg i bezbednijeg vidikovca na Guduričkom vrhu, u cilju razvoja turizma, nadgledanja šuma i zaštite od požara, obzirom da Vršačke planine obiluju visokim rastinjem i gustom šumom, zbog čega je onemogućen pogled na ravnicu i panoramu. Ukupno je izvojeno za radove 6.636.720,00 dinara sa PDV-om.

Tender za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju je sproveden, a obezbeđene su i sve potrebne saglasnosti.

Vidikovac će biti lociran na katastarskoj parceli 1541 KO Veliko Središte, na Vršačkim planinama i režimu zaštite II stepena, što predstavlja zaštićeno područje od velikog značaja, na nadmorskoj visini od 641 m, na najvišem vrhu Vojvodine, u neposrednoj blizini starog vidikovca. Ukupna površina objekta iznosi 2.268.838 kvadratnih metara, a takođe je u planu i izgradnja tri nova odmorišta na putu do vidikovca, kako bi posetioci mogli da se osveže i odmore.

Cilj je da vidikovac bude u tradicionalnom stilu, u skladu sa potrebama i uslovima ekoturizma. Plan je da se platforma isprojektuje tako da se omogući nesmetan pogled na panoramu ravnice, a iznad će biti postavljen krov od čelične konstrukcije u kombinaciji sa drvenim oblogama.

Od podnožja brda do Guduričkog vrha vodi vijuga staza kroz gustu šumu, koja je omiljena među planinarima i rekreativcima koji žele da ovekoveče osvajanje najvišeg vrha, ali i pogled na Južni Banat.

Podsetimo, sa Guduričkog vrha trenutno je mala vidljivost, jer je jaka košava 2019. godine srušila vidikovac koji se tu nalazio i koji iz bezbednosnih razloga nije bio u upotrebi i par godina ranije.

Izgradnja novog vidikovca je izuzetno važna za razvoj turizam, jer gosti koji dolaze moći će da uživaju u prelepom pogledu na panoramu Grada, ali i čitavog regiona, jer se pogled prostire 50 kilometara prema Rumuniji, a sa druge strane prema Beogradu, gde se impresivan pogled proteže ka Avali.

Projekat je planiran tako da se uklopi i zadovolji okolinu, da bude od prirodnih, savremenih materijala koji će vidikovcu dati duži rok trajanja, ali i da odoli svim vremenskim nepogodama, zbog jakih udara vetra i kiše.

“Uradili smo mnogo toga, ali posla uvek ima i mi ćemo nastojati da našim građanima pružimo najbolje uslove za život. Naš Grad već duže vreme predstavlja primer dobre prakse u sprovođenju aktivnosti u svim oblastima, izdvaja značajna sredstva i sprovodi velike Projekte. Podjednako nam je važan razvoj i Grada i okolnih naseljenih mesta, tako da ne postoji mesto gde nismo uložili značajna sredstva u obnovu, izgradnju, putnu infrastrukturu i još mnogo toga, a tek nas čekaju značajni Projekti. Mnogo posla je pred nama i zaista ćemo se, kao i do sada, truditi da sve velike planove realizujemo”, istakla je Gradonačelnica Vršca, Dragana Mitrović.

x

Takođe pogledajte

Vršac: Kolekcionarska berza

Datum: Subota, 25 Maj 2024 Vreme: 10:00 Mesto: Dom vojske U subotu, 25. maja 2024.godine, ...