Preventivnim pregledima u Vršcu obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Dom zdravlja Vršac, uz podršku lokalne samouprave i Udruženja za borbu protiv dijabetesa, obeležio je Svetski dan borbe protiv dijabetesa u Gradskoj kući.

Građani su mogli da obave preventivni pregled kod specijaliste higijene,da dobiju savet o zdravom načinu života,da izmere vrednost šećera u krvi,kao i tromesečnu vrednost glikoziranog hemoglobina (HbA1c).

Inače,šećerna bolest je teško hronično oboljenje,koje daje puno komplikacija u celom organizmu i može da se završi sa fatalnim ishodom.Od šećerne bolesti boluje čak preko 500 miliona ljudi u celom svetu. Od velikog je soco-ekonomskog značaja, kako za pojedinca, tako i za državu.

Veliki broj faktora utiče na razvoj bolesti,a ono što je najbitnije na neke se može uticati i na taj način smanjiti njihov broj i težina komplikacija i omogućiti normalan način života. Kako bi taj uticaj bio uspešan,zdravstveni radnici moraju raditi preventivu i širiti informacije građanima. Mi to ostvarujemo organizujući preventivne preglede i bazare zdravlja.

Na preventivni pregled se odazvao veliki broj naših sugrađana i na taj način unapredio svoje zdravlje.

x

Takođe pogledajte

Profesor Stojanović iz Vršca jedan od pet najboljih stranih učitelja u Rusiji

U okviru Međunarodne izložbe „Forum Rusija“, koja se održava u Moskvi, na velikoj svečanosti održanoj ...