OVDE SE NALAZI ČUVENA KOPIJA IKONE SA SVETE GORE: Manastir Mesić zadužbina je despota Brankovića i protkan je legendama

Nedaleko od Vršca nalazi se najstariji manastir u Bačkom okrugu.

Istočno od grada Vršca, smešten u Vojvođanskoj ravnici i okruženom vinogradima, nalazi se manastir Mesić.

U istoimenom selu ovaj manastir postoji više od 500 godina, što ga čini najstarijim u Banatskom okrugu.

Međutim, po lokalnoj legendi osnovan je davne 1225. godine.  Njegov Saborni hram posvećen je Svetom Jovanu Krstitelju. Kroz istoriju je više puta spaljivan i razaran i obnavljan, najčešće od Turaka. Od 1952. godine je ženski manastir, kada je na njegovo čelo imenovana igumanija Teodora Milošević, a danas je pod zaštitom države kao kulturna baština.

Po lokalnoj legendi osnovan u 13. veku

Ne može se sa sigurnošću reći kada je manastir podignut. U pojedinim spisama on se prvi put pominje u katastihu Pećke Patrijaršije iz 1660. i 1666. godine. Na osnovu navedenog dokumenta saznajemo da je manastir Mesić bio rezidencija vršačkih episkopa nakon Velike seobe, kada je privilegijama austrijskog cara Leopolda I potvrđeno postavljanje Spiridona Štibice za vršačkog vladiku. Pretpostavlja se da je osnovan u 15. veku, ali lokalna legenda kaže da ga je 1225. godine osnovao Arsenije Bogdanović Hilandarac, koga je lično Sveti Sava postavio za igumana.

Ipak, istoričari smatraju da je manastir Mesić podignut u 15. veku i da predstavlja zadužbinu despota Jovana Brankovića i mati Angeline, kada su ovim krajom vladali Brankovići. Međutim, ubrzo na ovo područje dolaze Turci i pale svetinju, zbog čega se život u njemu gasi na skoro dva veka. Kroz istoriju je više puta paljen, devastiran i obnavljan, najčešće od Turaka. Obnovljen je 1718. godine od strane krušedolskog jermonaha Mojsija Stefanovića uz pomoć ruske carice Jelisavete Petrovne.

Čuvar brojnih svetinja

Manastir čuva u svojoj riznici vredne rukopise, knjige, kao i mnoge slike, koje su naslikali poznati slikari, poput Jovana Popovića iz Opova. Kao velika svetinja u manastiru se čuva kopija čudotvorne ikone “Dostojno Jest”, najpoštovanije ikone Majke Božije na svetoj Gori, koja se čuva u Sabornoj crkvi Svete Gore, Protatskoj crkvi, a koja je u Mesić doneta 1803. godine. 

Crkva manastira Mesić je izgrađena u raškom stilu, ali je tokom brojnih stradanja dobila barokne odlike, posebno nakon dograđivanja baroknog zvonika sa pripratom i postavljanjem baroknog ikonostasa u 18. veku. S obzirom da je građen tokom austrijske vlasti, ne čudi što barokni stil dominira, a koji su posebno uočljivi na zvoniku. Posle Drugog svetskog rata izvršene su određene rekonstrukcije manastira, tako da je manastiru donekle vraćen originalni vizantijski stil.

U crkvi posvećenoj Svetom Jovanu Krstitelju nalaze se ostaci fresaka iz 1743. godine. Ispod se nalazi još stariji sloj fresaka koji nije ispitan, kao i freske koje su nastajale u 18. veku.

 

x

Takođe pogledajte

Vršac: Kolekcionarska berza

Datum: Subota, 25 Maj 2024 Vreme: 10:00 Mesto: Dom vojske U subotu, 25. maja 2024.godine, ...