Nema stajanja: Život u naseljenim mestima Vršca približava se gradskom standardu

Grad Vršac, proteklih godina, dao je značajan doprinos ruralnom razvoju naseljenih mesta. Stvaraju se uslovi za ostanak mlađe populacije i konstantno se unapređuje životni standard. To prepoznaju i dokazuju brojni građani iz drugih delova Srbije, koji se doseljavaju u okolinu Vršca.

„Značajno je unapređena komunalna infrastruktura. Završavamo radove na kanalizacionoj mreži u Pavlišu. Vrednost samo ovog projekta iznosi preko 300.000.000 dinara. U planu je da se ove godine završi i projektno tehnička dokumentacija za otpadne vode za Veliko Središte, Guduricu, Uljmu i Izbište“, kaže Slaviša Maksimović, član Gradskog veća resorno zadužen za ruralni razvoj.

 

Od ključne važnosti za građane, ističe Maksimović, jeste i održavanje i unapređenje vodosnabdevanja, te zaštita životne sredine.

„U saradnji sa Javno komunalnim preduzećem Drugi oktobar Vršac u narednom periodu radiće se na kvalitetu vode i unapređenju vodosnabdevanja. Takođe, prioritetno je i održavanje mreže atmosferske kanalizacije i zaštita od poplava, na čemu se aktivno i radi. Uložena su ozbiljna sredstva u ojačavanje brane u Velikom Središtu, koja štiti i Vršac. U okviru komunalnih problema, posebno se stavlja akcenat na zaštitu životne sredine i upravljanje otpadom. Uklonjene su divlje deponije. Nastavljamo sa održavanjem javnih površina, a na urgente lokacije postavljamo i kamere, koje će promeniti navike nesavesnih građana“, kaže Maksimović.

Maksimović podseća da se, posle više decenija obećavanja, radi na još jednom kapitalnom projektu. Gradi se put Veliko Središte – Mali Žam. Radovi su počeli pre mesec dana. Ukupna dužina ovog puta biće 6.100 metara. Ova deonica, pored asfaltiranja postojećeg atarskog puta, obuhvatiće i proširenje dela Fruškogorske ulice u Malom Žamu, kao i deo Vinogradarske ulice u Velikom Središtu, dok će u Velikom Središtu biti izgrađena nova ulica koja spaja Vinogradarsku i Železničku ulicu.

„Put je trenutno zemljani i registrovan je kao nekategorisan. Odluka za njegovo asfaltiranje doneta je na osnovu više parametara. Odvaja se neposredno posle granice sa Rumunijom i vodi ka turističkim mestima Gudurica, Vinski put, Manastir Središte, što znatno smanjuje dužinu putovanja ka najvažnijem delu teritorije Grada Vršca, kada je turizam u pitanju, a putnicima omogućava da odmah nakon ulaska u Srbiju imaju priliku da se, posle svega nekoliko kilometara, upoznaju sa jednim od najlepših delova vršačkog vinskog regiona“, objašnjava Maksimović.

Asfaltirana je Vinogradarska ulica u Velikom Središtu, put između Gudurice i Velikog Središta, ulica Oslobođenja u Markovcu, Partizanska ulica u Malom Žamu, ulica Maršala Tita u Vojvodincima kao i ulica Laze Nančića u Uljmi, a ukupna vrednost svih navedenih radova iznosi 166.000.000 dinara. Trenutno su u toku i radovi u tri ulice u Mesiću i dve u Vatinu, pri čemu je uloženo još oko 4.000.000 dinara. Urađena je i pešačka staza u Zagajici.

Završeni su radovi na izgradnji sportskih hala u Velikom Središtu i Gudurici, a ukupna vrednost obe hale iznosi 90.000.000 dinara. Izgrađeni su i sportski tereni u Ritiševu, Potpornju, asfaltirano je sportsko igralište u Jablanci, pri čemu je u navedene projekte investirano 7.000.000 dinara. U planu je da se izgradi sportski teren i u Parti, u vrednosti od 4.500.000 dinara. Završeni su i radovi na izgradnji sportske hale u Uljmi, jedan od značajnijih projekata u koji je uloženo oko 200.000.000 dinara.

„U Uljmi ne blede sećanja na nemili događaj iz 2017. godine, kada su obilne atmosferske padavine potopile naselje, što je dovelo do katastrofalnog ishoda. Posle načinjenih šteta, sanirani su i obnovljeni vrtić, škola i ambulanta, a meštani su dobili i pomoć za saniranje štete u kućama. Poseban projekat bila je izgradnja retenzije. Naseljeno mesto Uljma, koje broji više od 3.000 stanovnika, 2020. godine, dočekalo je izgradnju nasipa, u cilju zaštite od poplava sa kojima su se borili oko deset godina. Radovi na retenziji su uspešno završeni. Nasipi usmeravaju vodu ka kanalu Dunav – Tisa – Dunav. Reč je o dve retenzije, koje služe za stabilizovanje poplavnog talasa, sa dve pregrade i prelivnim kanalom. Sve je u sklopu prirodnog puta i odlazi obodnim kanalom oko naselja u sistem, a navedenim je rešen problem sa poplavama u narednih 100 godina“, naglašava Maksimović.

Grad Vršac, podsredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, uložio je 30.000.000 dinara za sprovođenje radova na retenziji u Uljmi. Takođe, zbog specifičnosti terena i višedecenijih problema poljoprivrednika, koji nisu mogli da prilaze svojim oranicama, u površini od okvirno 800 hektara, uz pomoć Pokrajine, asfaltirana su dva najkritičnija kilometra puta ka Uljmanskim vinogradima. Taj put vodi i ka istoimenom vikend naselju u predivnom prirodnom okruženju, čuvenim Zagajičkim brdima, pa se stiču uslovi i za unapređenje agroturizma.

 

„Borimo se i za decentralizaciju kulture, te se naš rad usmerava na borbu za dostupnost kulture i umetnosti u svim naseljenim mestima. Akcijom sređivanja prostorija seoskih domova kulture, na kojima se nije radilo više od 20 godina, uloženo je preko 8.500.000 dinara. Svest meštana se budi i udružuju se u zajednicu za očuvanje svok kulturno-istorijskog identiteta”, pojasnio je Slaviša Maksimović.

Gradonačelnica Vršca: Ne bežimo od problema, suočavamo se i rešavamo ih

Grad Vršac se ne zaustavlja na navedenom, kaže gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović i ističe da Srbija ne sme da stane. I neće, jer to građani neće dozvoliti.

„Najznačajnije za uspeh je dobra komunikacija i rad na terenu. Svakodnevno pratimo probleme u svim naseljenim mestima Grada Vršca i radimo na rešavanju istih. Mi ne bežimo od problema, suočavamo se sa njima. Naš rad je bio vidljiv i do sada, zalagaćemo se da naša ruralna naselja budu gradilišta, a sve u cilju da naše meštane učinimo ponosnim što žive u njima. U planu je izrada projektne dokumentacije za novu školu u Vlajkovcu, za sportsko igralište u Parti, kapele u Vatinu i Malom Središtu. Ovo je samo deo planova i radova koje ćemo realizovati, a veoma su značajni i važni. Kompletno ćemo opremiti naša ruralna naselja i još više podići kvalitet života naših građana“, istakla je Dragana Mitrović gradonačelnica Grada Vršca.

x

Takođe pogledajte

Sterija ponovo na repertoaru vršačkog Pozorišta

Ansambl Narodnog pozorišta „Sterija“ počeo je sa radom na novoj predstavi za večernju scenu koju ...