Milan Ciga Vasojević, posthumno, primljen u FIBA Kuću slavnih

Na svečanoj ceremoniji u sredu uveče, u Mijeu, proslavljeni srpski trener primljen je u „Klasi 2022“.

Milan Ciga Vasojević u proslavljenoj trenerskoj karijeri afirmisao se i dokazao kao vrhunski stručnjak vodeći ženske košarkaške ekipe i reprezentaciju.

Odlično i uspešno vodio je Crvenu zvezdu, BKK Radnički i italijanski Italmeco iz Barija. Po završetku trenerske karijere, 1995. je postao prvi direktor KK Hemofarm iz Vršca. Preminuo je 24. decembra 1996. godine.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije, Predrag Danilović i generalni sekretar, Zlatko Bolić prisustvovali su svečanosti u „Patrik Bauman“ Kući košarke u društvu Borisa Vasojevića, sina Milana Cige Vasojevića, kome je predsednik FIBA Hamane Niang uručio specijalnu plaketu za prijem u Kuću slavnih.

„Pre svega, želim da se zahvalim FIBA na pozivu da budem na ovom fantastičnom događaju i što je ukazala mom ocu najveću čast i primila ga među velikane koji su ostavili pečat u razvoju svetske košarke. Moj otac je živeo za svoj posao, što se videlo kroz celu njegovu karijeru, kako klupskog trenera, tako i trenera reprezentacije Jugoslavije. Kao trener nacionalnog tima ostvarivao je velike pobede i ispisivao istoriju košarke. Imao je veliku energiju i ljubav prema svojim ekipama i košarci uopšte, a vodio je reprezentaciju do istorijskih pobeda koje se pamte i poštuju i danas -zlatne, srebrne i bronzane medalje na Olimpijskim igrama, Svetskom i Evropskom prvenstvu i Univerzijadi… Njegova reprezentacija okupljala je velika imena ženske košarke tog vremena poput Anđelije Arbutine, Razije Mujanović, Danire Nakić… Imao sam priliku da budem sa ocem na mnogim velikim internacionalnim takmičenjima i uvek sam bio ponosan na njegov rad. Verujem da on sam nikad nije bio svestan veličine uspeha koje je postigao, a još manje da će njegovo ime danas biti upisano u Kuću slavnih, gde će večno živeti sa ostalim legendama košarke. Veoma sam srećan što sam njegov sin i što mogu da podelim ovu privilegiju sa vama. Na kraju, želim da kažem da smo moja majka i ja izuzetno zahvalni za svu ljubav koju nam je otac davao dok je bio sa nama. Velika zahvalnost menadžmentu FIBA na ukazanoj časti, želim vam svima sve najbolje“, naveo je u svom obraćanju Boris Vasojević, sin proslavljenog srpskog stručnjaka.

Milan Ciga Vasojević vodeći reprezentaciju Jugoslavije osvajao je bronzanu medalju na Univerzitetskim igrama 1983. u Edmontonu i zlatnu medalju 1987. u Zagrebu; bronzanu i srebrnu medalju na Evropskim prvenstvima u Banjaluci 1980. i Kadizu 1987, kao i bronzanu i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1980. u Moskvi i 1988. godine u Seulu. Bio je selektor ženske reprezentacije od 1980. do 1989, a od 2006. godine naš ženski nacionalni Kup zove se po njemu.

Rođen je je 27. decembra 1932. godine u Beogradu. Sedmi je trener sa prostora bivše Jugoslavije u FIBA Kući slavnih.

Pre njega su izabrani: Aleksandar Nikolić i Ranko Žeravica (2007), Mirko Novosel (2010), Dušan Ivković (2017), Bogdan Tanjević (2019) i Svetislav Pešić (2020).

Među besmrtnima su i petorica sjajnih igrača: Radivoj Korać, Dražen Dalipagić (2007), Dragan Kićanović, Vlade Divac (2010) i Zoran Slavnić (2013), kao i trojica pionira naše košarke Borislav Stanković, Radomir Šaper i Nebojša Popović (2007).

x

Takođe pogledajte

Profesor Stojanović iz Vršca jedan od pet najboljih stranih učitelja u Rusiji

U okviru Međunarodne izložbe „Forum Rusija“, koja se održava u Moskvi, na velikoj svečanosti održanoj ...