Mask upozorava: Zbog veštačke inteligencije svi ćemo ostati bez posla

“Moći ćete da imate posao, ali samo ako budete želeli da ga imate zbog ličnog zadovoljstva. Veštačka inteligencija će biti u stanju da radi apsolutno sve”, smatra osnivač Tesle i SpaceX-a

Veštačka inteligencija bi mogla da postane najrazornija sila u istoriji koja će u pitanje dovesti sam smisao života, izjavio je milijarder Ilon Mask istakavši da bi ona svakog čoveka na svetu mogla da ostavi bez posla.

“Prvi put ćemo imati nešto što je pametnije od najpametnijeg čoveka. Teško je reći u kom trenutku će se to tačno desiti, ali će se doći do tačke kada posao više neće biti potreban“, rekao je Mask u razgovoru sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom, u Lankaster Hausu, službenoj rezidenciji Vlade Velike Britanije.

“Moći ćete da imate posao, ali samo ako budete želeli da ga imate zbog ličnog zadovoljstva. Ali, veštačka inteligencija će biti u stanju da radi apsolutno sve”, istakao je Mask, prenosi CNBC.

Osnivač i izvršni direktor kompanija Tesla i SpaceX, očekuje da će veštačka inteligencija mnoge stvari učiniti ostvarivim, ali i da u tome neće biti ograničenja. Prema njegovim rečima, to je istovremeno i dobro i loše.

Zbog svega toga, kako je ukazao, jedan od izazova budućnosti će biti to kako pronaći smisao života.

Ilon Mask je i ranije više puta upozoravao na pretnje koje predstavlja veštačka inteligencija, pa je jednom čak poručio i da bi veštačka inteligencija mogla da bude opasnija od nuklearnog oružja.

 

x

Takođe pogledajte

Vršac: Kolekcionarska berza

Datum: Subota, 25 Maj 2024 Vreme: 10:00 Mesto: Dom vojske U subotu, 25. maja 2024.godine, ...