KC Vršac: Svečana dodela nagrada učesnicima konkursa likovne manifestacije dece i omladine

U Kongresnoj dvorani Centra Milenijum danas je održana svečana dodela nagrada učesnicima ovogodišnjeg konkursa likovne manifestacije dece i omladine “Nagrada Paja Jovanović”.

Sa 63 godine dugom tradicijom ova manifestacija predstavlja značajan simbol priznanja i podrške ne samo za mlade umetnike koji je dobijaju već i za promociju umetničkih vrednosti i nasleđa koje je za sobom ostavio Paja Jovanović.
„Veliki Paja Jovanović bio je mali kao vi sada draga deco, kada je, baš kao i vi, počeo da slika. Verujem da je među vama neki novi Paja, zato vam od srca čestitam i želim sreću u daljem radu. Budite uporni i vredni, kao što je i velikan Paja bio još kao dete. Nastavite da slikate, crtate, stvarate i neka vam ovo bude samo jedna od nagrada. Za nas odrasle nagrada je što možemo da vas nagradimo”, rekla je u svom obraćanju gradonačelnica Vršca, gospođa Dragana Mitrović.

Na ovogodišnjem konkursu , od preko hiljadu pristiglih radova iz svih krajeva Srbije, nagrađeno je 65 radova u dve selekcije – redovnih predškolskih i školskih ustanova i umetničkih škola i ateljea kao i u četiri starosne kategorije.

Prisutnim dobitnicima nagrada, njihovim roditeljima, vaspitačima, učiteljima, nastavnicima i profesorima obratio se i gospodin Petar Petrović, istoričar umetnosti, viši kustos i muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu, koji je i autor Sistemskog kataloga dela Paje Jovanovića. Zahvaljujući njemu prisutni su imali retku priliku da pogledaju i dokumentarni film o Paji Jovanoviću iz 1957. godine u režiji Predraga Delibašića, jedini arhivski video zapis u kome se Paja Jovanović pojavljuje lično.

 

x

Takođe pogledajte

Profesor Stojanović iz Vršca jedan od pet najboljih stranih učitelja u Rusiji

U okviru Međunarodne izložbe „Forum Rusija“, koja se održava u Moskvi, na velikoj svečanosti održanoj ...