Gradonačelnica ispunjava obećano: U Vršcu se nastavlja najveći projekat komasacije u Srbiji!

Grad Vršac godinama unazad ulaže u velike projekte i kontinuirano radi na unapređenju, dokazujući da drži do svojih obećanja. U unapređenja spada i veliko investiciono ulaganje u komasaciju poljoprivrednog zemljišta i obnovu premera građevinskog reona u naseljenim mestima.

Postupak komasacije poljoprivrednog zemljišta bio bi završen mnogo ranije, da se nije pojavio problem katastarskog razgraničenja između dve političke opštine Vršac – Alibunar, odnosno Uljma – Nikolinci, koji je uspešno rešen zahvaljujući Vladi Republike Srbije, uz veliku pomoć kabineta predsednika Aleksandra Vučića.

U pitanju su tri projekta komasacije, koji su potpuno završeni na 15.300 hektara.

Područje KO Izbište je izloženo od strane Republičkog Geodetskog Zavoda, a za KO Uljma i KO Vlajkovac je u planu da se pokrene postupak izlaganja novog premera Katastra.

Ovo je najveći Projekat komasacije u celoj zemlji. To je prepoznala i Nemačka razvojna agencija, koja je učestvovala u jednoj njenoj fazi (kod procene zemljišta i zaštite životne sredine). Grad Vršac, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, realizovao je navedeni projekat, čija je ukupna vrednost iznosila 190.755.672 dinara, a Grad Vršac je izdvojio 135.203.752 dinara.

Realizacijom navedenog postupka komasacije poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Vršca, završena je površina od 30.500 hektara, a u narednom periodu plan je da se odradi i prestalih 34.500 hektara, kako bi se potpuno ispunili zacrtani ciljevi.

Ciljna grupa bili su poljoprivredni proizvođači, ali i ostali stanovnici naseljenih mesta, jer pored ukrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta, gde sami poljoprivrednici imaju veliku uštedu u samoj poljoprivrednoj proizvodnji, rešavaju se i imovinsko-pravni odnosi koji predstavljaju višedecenijski problem i to sve bez troškova za učesnike komasacije.

Snimaju se podloge u naseljenim mestima, koje mogu da se koriste za izrade velikih projekata komunalne infrastrukture, poput vodovoda i kanalizacije, proširuju se seoska groblja i stvaraju nove radne zone, koje su od velikog značaja za dalji razvitak tih naseljenih mesta.

Za ovu godinu, Grad Vršac je odredio 30.000.000 dinara za izradu programa za nove komasacije katastarskih opština Vršac II deo, Vatin, Mali Žam, Zagajica, Ritiševo, Parta, Gudurica, Jablanka, Vojvodinci, Kuštilj, Malo Središte, Markovac, Mesić, Orešac, Potporanj, Sočica I, Sočica II, Straža i Šušara.

“U Vršcu se mnogo toga uradilo proteklih godina, a istakla bih da su velika ulaganja u poljoprivredu, posebno na poslovima komasacije, po kojima je Vršac apsolutni lider u širim okvirima, doprinela navedenom i zbog toga sam veoma ponosna. Moramo što pre da sprovedemo komasaciju i u drugim katastarskim opštinama, jer je to jedini način da se efikasno iskoristi poljoprivredno zemljište”, kaže za naš portal Dragana Mitrović gradonačelnica Vršca.

x

Takođe pogledajte

Vršac: Kolekcionarska berza

Datum: Subota, 25 Maj 2024 Vreme: 10:00 Mesto: Dom vojske U subotu, 25. maja 2024.godine, ...