Godina 2023. iz ugla vršačkog Narodnog pozorišta Sterija

Kraj kalendarske godine u Narodnom pozorištu „Sterija“, ali i kraj prve trećine pozorišne sezone 2023/24. povod su za sumiranje rezultata i projekciju budućih koraka u susret Novoj godini.

U vršačko pozorište je u proteklih nekoliko godina uloženo je 53,6 miliona dinara.

Zahvaljujući svim dobijenim sredstvima, znatno je unapređen i olakšan rad Narodnog pozorišta „Sterija“. Lokalna samouprava je prepoznala potrebe i značaj koje ova ustanova kulture ima i u skladu sa tim dala podršku koja je najveća u proteklih 40 godina – započeta je i realizacija najnovijeg kapitalnog projekta na obnovi krova pozorišne zgrade. Za rad Narodnog pozorišta „Sterija“ i projekte za optimizaciju rada ustanove, podršku su pored Grada Vršca, davali Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Pripreme za otvaranje aktuelne pozorišne sezone, 79. po redu, u Narodnom pozorištu „Sterija“ bile su u znaku jubileja, a posebna pažnja posvećena je najmlađoj i mladoj publici. Obeležena su dva značajna jubileja i otvorena nova scena – Dečja i omladinska scena za svu decu Vršca. Slogan ovog programa bio je „Porodica kao inspiracija“, a svečani skup 15. 10. otvorio je Radoš Pejović, državni sekretar Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i istakao da Republika čvrsto stoji uz ovakve akcije radnika u kulturi. U okviru ove scene priređene su već dve premijere – „Ježeva kućica“ Branka Ćopića i „Kapetan Džon Piplfoks“ Duška Radovića u režiji Bojane Ivanov-Đorđević.

Prva premijera u 79. „Sterijinoj“ sezoni, „Kamena srca“ Marine Milivojević Mađarev u adaptaciji i režiji Bojane Ivanov-Đorđević, uz scenografiju i kostim Sofije Lučić, muziku za predstavu Snežane Milanović i u izvođenju glumaca vršačkog teatra Jovane Božić, Jovane Andrejević-Grujić, Srđana Radivojevića i Ivana Đorđevića, uspešno je pred punim gledalištem izvedena 24. septembra. Repertoar prvog pozorišnog meseca u sezoni bio je obeležen izvedbama komedija realizovanih tokom prethodnih godina, pa smo imali i mesec komedije kod „Sterije“, dok su u isto vreme tekli radovi na pripremi jubilarnog 30. Međunarodnog festivala klasike „Vršačka pozorišna jesen“ održanog pod sloganom „O vrednostima i trajanju“ od 6. do 11. oktobra 2023.

Narodno pozorište „Sterija“ je tokom „Vršačke pozorišne jeseni“ ugostilo tri beogradska pozorišta i Narodno pozorište Sombor, dok je ansambl domaćina za takmičarski program izveo predstavu „Don Žuan“ Ž. B. P. Molijera u režiji Andreja Cvetanovkog. Ansambl Narodnog pozorišta Beograd izveo je predstavu Slobodana Selenića „Očevi i Oci“ u dramatizaciji Kate Đarmati i u režiji Veljka Mićunovića, dok se Pozorište „Boško Buha“ predstavilo „Ubistvom u Orijent ekspresu“ Agate Kristi u dramatizaciji Kena Ludviga i u režiji Darijana Mihajlovića. Ansambl Beogradskog dramskog pozorišta izveo je predstavu „(Pra)faust“ Johana Volfganga Getea u dramatizaciji Fedora Šilija, u režiji Borisa Liješevića, dok je Narodno pozorište Sombor došlo sa predstavom „Besnilo“ Borislava Pekića, u dramatizaciji Fedora Šilija, u režiji Borisa Liješevića. Narodno pozorište „Sterija“ je na ovom festivalu osvojilo čak tri nagrade – Nagrada ’’Tomislav Pejčić’’ za najboljeg mladog glumca ili glumicu dodeljena je Mariji Pantin za ulogu Šarlote, Specijalna nagrada je dodeljena kompozitoru Dimitru Andonovskom, dok je po mišljenju stručnog žirija specijalnu nagradu za kolektivnu igru zaslužio takođe vršački ansambl. O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Dejan Projkovski, reditelj iz Republike Severne Makedonije i predsednik žirija, Aleksandra Glovacki, dramaturškinja i Nataša Petrović, glumica. Međunarodni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“ 30. put u Vršcu održan je pod pokroviteljstvom Grada Vršca, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i brojnih sponzora.

Mesec oktobar bio je posvećen i brizi o starijim ljudima, a slogan ovogodišnje kampanje glasio je „Ka jednakosti u starijem dobu“. Imajući u vidu problematiku starenja populacije, kao i problem dostupnosti pozorišnih događaja ovom sloju stanovništva, u znak solidarsnosti sa starim licima u sklopu obeležavanja oktobra meseca starih, u Gerontološkom centeru Vršac organizovano je 23.10.2023. gostovanje. Glumci vršačkog pozorišta, Sonja Radosavljević i Srđan Radivojević, izveli su predstavu „Neobično veče“ Žan Klod Karijera u režiji Lilijane Ivanović.

Pozorišna sezona 2023/24. donela je i obeležavanje 20 godina od osnivanja Profesionalne scene na rumunskom jeziku, a za tu priliku pripremljena je predstava „Ekspres za Zapad“ prema tekstu Mateja Višnjeka i u režiji moldavskog reditelja Vadima Rusua. U predstavi igraju Monika Boldovina Bugle, Darie Doklean, Otilija Peskariju i Korina Troća. Podršku za obeležavanje ovog značajnog jubileja Narodno pozorište „Sterija“ dobilo je od Ministarstva kulture Republike Srbije i Pokrajionskog sekretarijata za kulturu , javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i od Grada Vršca i Nacionalnog saveta Rumuna.

Krajem oktobra potpisan je memorandum o saradnji između Narodog pozorišta „Sterija“ i Udruženja žena obolelih i lečenih od karcinoma dojke “Iris 22”. Cilj ove saradnje je motivisanje što većeg broja žena da preventivno deluju kada je njihovo zdravlje u pitanju, ali i motivisanje onih koje vode bitku sa ovom bolešću da se uključe u pomenuto udruženje, društveno se aktiviraju i svojim primerom borbe daju podstrek drugima da se hrabro uhvate u koštac sa problemima koje život donosi.

Posle duže bolesti u 67. godini života, preminula je u Pančevu Valentina Stanisavljev – Tina, glumica Narodnog pozorišta „Sterija“ u penziji, a u Beogradu i Ratko Nedanoski, glumac koji je svoju karijeru takođe započeo na „Sterijinoj“ sceni.

Godišnji skup ASSITEŽ-a, svetske asocijacije pozorišta i pozorišnih stvaralaca za decu i mlade, i ove godine okupio je profesionalce, mlade autore i entuzijaste teatra iz čitavog sveta. Ovaj značajan skup pod nazivom „Prekretnica“, ove godine je realizovan u Srbiji na različitim pozorišnim i nepozorišnim lokacijama u Beogradu i Novom Sadu, a trajao je od 15. do 26. novembra. Narodno pozorište “Sterija” je na ovoj svetskoj konferenciji pozorišta uzelo učešće u okviru okruglog stola na temu „Kako do kvalitetne i kontinuirane kritičke recepcije pozorišta za decu i mlade?”, koji je u petak 24.11. održan u prostoru Kulturnog centra “Fabrika” u Novom Sadu.

U kulskom pozorištu u sklopu Kulturnog centra Kula, u okviru programa festivala profesionalnih pozorišta „Publikum“ pod sloganom „Lepše lice pozorišta“, ansambl vršačkog Narodnog pozorišta „Sterija“ izveo je predstavu „Don Žuan“ Žan Batist Poklen Molijera u režiji Andreja Cvetanovskog, a posle četiri takmičarskih večeri, žiri publike je vršačku predstavu ocenio najvišom ocenom i učinio je pobednikom ovog festivala.

Nakon skoro 8 godina od premijere i kraće pauze, na scenu NP „Sterije“ vraćena je predstava Nobelovom nagradom ovenčanog pisca Harolda Pintera, u režiji Snežane Udicki. U predstavi „Stara vremena“ koju je vršačka publika odmah na premijeri zavolela, igraju Monika Boldovina – Bugle, Vanja Radošević i Srđan Radivojević, a na repetoaru će biti i u 2024.

Ansambl Narodnog pozorišta „Sterija“ počeo je sa radom na novoj predstavi za večernju scenu koju će publika premijerno videti na Dan vršačkog pozorišta, 10. februara 2024. Manje poznatu komediju Jovana Sterije Popovića „Simpatija i antipatija ili Čudnovata bolest“ na scenu će postaviti rediteljka Aleksandra Urošević. U najnovijoj verziji ove dugo godina zapostavljene Sterijine komedije igraće Tamara Tamči Toskić kao Marta, Ivan Đorđević kao Samuilo Crnokravić, Jovana Božić kao Agnica, Srđan Radivojević kao služitelj Avram, Jovana Andrejević Grujić kao služavka Toda, Monika Boldovina Bugle kao Doktor Makarijus i Miloš Đurović kao Dimitrije.

U susret novogodišnjim praznicima realizovana je još jedna predstava za decu pod nazivom „Novogodišnja laboratorija“ autorke Bojane Ivanov-Đorđević. U predstavi su igrali Ivan Đorđević, Jovana Božić, Jovana Andrejević-Grujić, Tamara Tamči-Toskić i deca Dečje i omladinske scene NP „Sterija“, a izvedena je premijerno 10.12. u sklopu gradske manifestacije podele novogodišnjih paketića za svu decu Vršca do 10 godina u Kongresno-muzičkoj dvorani Centra Milenijum. Ova ekipa učestvovala je i u realizaciji projekta Novogodišnji karavan po selima okoline Vršca.

Sam kraj 2023. doneo je početak rada na zameni krova pozorišne zgrade u Vršcu u vrednosti od 9.800.000 dinara u organizaciji Grada Vršca, ali i mnoštvo drugih planova u programskom smislu na daljem razvoju ustanove u cilju daljeg negovanja pozorišne kulture u Sterijinom gradu.

Sa 3 premijere profesionalnih scena i 2 premijere Dečje i omladinske scene NP „Sterija“, jednom obnovom predstave, 4 nagrade na dva festivala, ansambl i svi zaposleni Narodnog pozorišta „Sterija“ svim svojim sugrađanima i poštovaocima žele dobro zdravlje, i još mnogo snage i volje i u 2024!

x

Takođe pogledajte

Profesor Stojanović iz Vršca jedan od pet najboljih stranih učitelja u Rusiji

U okviru Međunarodne izložbe „Forum Rusija“, koja se održava u Moskvi, na velikoj svečanosti održanoj ...