Generalni konzulat Rumunije u Vršcu obeležio najveći nacionalni praznik Rumuna – Dan velikog ujedinjenja

Generalni konzulat Rumunije u Vršcu obeležio je najveći nacionalni praznik Rumuna – Dan velikog ujedinjenja, svečanim koktelom i prijemom u Vinariji Helvecija.

Svečanost je počela pevanjem himni Srbije i Rumunije, a potom je prisutne pozdravio vršioc dužnost Generalnog konzula Rumunije u Vršcu Danijel Bala. Među zvanicama je bio Vladika Rumunske pravoslavne crkve, članovi Nacionalnog saveta rumunske nacionalne zajednice u Srbiji, kao i veliki broj privrednika, ali i državni sekretar Ministarstva ljudskih i manjinskih prava Ivan Bošnjak.

Zvanice je u zvaničnom obraćanju pozdravila i Gradonačelnice Vršca Dragana Mitrović i u svoje ime, kao i u ime Grada Vršca, čestitala najveći nacionalni praznik Rumuna – Dan velikog ujedinjenja.

„Naš okrug, a naročito grad Vršac, predstavljaju središte tradicije, kulture i jezika rumunskog naroda na ovim prostorima. Ponosni smo, jer smo više od jedne decenije primer negovanja dobrih međuljudskih i međunarodnih odnosa dva susedna naroda. Rumunska nacionalna zajednica je veoma dragocena za naš grad i zato lokalna samouprava podržava aktivnosti i institucije koje doprinose njenom očuvanju i razvoju. I u narednom periodu nastavićemo sa ulaganjima u ustanove značajne za rumunsku nacionalnu zajednicu, naročito u selima gde Rumuni pretežno žive, pružaćemo podršku u organizaciji raznih kulturnih, tradicionalnih i sportskih manifestacija i konstantno unapređivati obrazovanje na rumunskom jeziku. Grad Vršac je oduvek bio ponosan na raznolikosti koje su utkane u njegovo postojanje, i učinićemo sve da i u budućnosti ostane primer zajedništva i suživota rumunskog i srpskog naroda. Na kraju, želim da se zahvalim prethodnom generalnom konzulu Republike Rumunije u Vršcu gospodinu Dinu na izuzetnoj saradnji u godinama za nama, koja je doprinela jačanju veze između naših zajednica“, istakla je Gradonačelnica Dragana Mitrović.

x

Takođe pogledajte

Profesor Stojanović iz Vršca jedan od pet najboljih stranih učitelja u Rusiji

U okviru Međunarodne izložbe „Forum Rusija“, koja se održava u Moskvi, na velikoj svečanosti održanoj ...