Bolnica u Vršcu dobila aparata za skrining sluha kod novorođenčadi

Aparate za skrining sluha kod novorođenih beba, koji omogućavaju rano otkrivanje gluvoće ili nagluvosti, dobilo je 10 bolnica u Srbiji, među kojima je i Vršac.

Reč je donaciji Fondacije princeze Katarine i humanitarne organizacije Lajflajn Kanada, a osim Vršca, Vranja i Aleksinca, aparate su dobile opšte bolnice u Valjevu, Vrbasu, Kikindi, Paraćinu, Požarevcu, Smederevu i Ćupriji.

Donacija je uručena u Kraljevskom dvoru u Beogradu, a prof. dr Zoran Komazec, član Kraljevskog komiteta za skrining sluha, je istakao da neonatalni skrining omogućava da se za dete od starosti već od jednog ili dva dana utvrdi potstojanje problema i da se upute dalje na konačnu dijagnostiku. Nakon ranih i adekvatnih utvrđenog stanja i rehabilitacije, kao epilog cele ove priče dobićemo decu koja razvijaju govor koji je jednak ili gotovo jednak sa njihovim čujućim vršnjacima – rekao je profesor Komazec.

Princeza Katarina je istakla da nijedna novorođena beba ne sme da napusti bolnicu bez trominutnog testa sluha, kako bi se proverilo da nema problema sa sluhom i da veruje da svaka bolnica treba da ima mogućnosti da radi taj test i da se roditelji moraju ohrabriti da njihova deca obave ovu kontrolu.

x

Takođe pogledajte

Profesor Stojanović iz Vršca jedan od pet najboljih stranih učitelja u Rusiji

U okviru Međunarodne izložbe „Forum Rusija“, koja se održava u Moskvi, na velikoj svečanosti održanoj ...