OTAC SRPSKE DRAME, JEDAN OD NAJVEĆIH KOMEDIOGRAFA: Na današnji dan, pre 217. godina, rođen je čuveni Jovan Sterija Popović

NA današnji dan 1806. godine u Vršcu je rođen Jovan Sterija Popović, otac srpske drame i jedan od naših najvećih komediografa.

O njegovom stvaralačkom opusu zna se gotovo sve – da je tvorac Kir Janje, Pokondirene tikve, Ženidbe i udadbe, Zle žene i Rodoljubaca, da je bio advokat, ministar prosvete i inicijator osnivanja današnje Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodne biblioteke, Narodnog muzeja…

Jovan Sterija Popović je rođen u trgovačkoj porodici, kao treće dete. Fizički je bio bolešljiv i nejak, sa atrofiranom levom rukom, zbog čega nije učestvovao u dečjim igrama u kojima je bila potrebna snaga, već je sedeo sa strane i posmatrao šta se dešava. Već tada je stekao moć da zapaža ponašanje svojih vršnjaka i sugrađana, koje je kasnije nepogrešivo opisivao u svojim delima.

Posle svega šest godina braka, Sterija, onako bolešljiv i razočaran jer je bio proteran iz Srbije zbog neslaganja sa tadašnjim političarima, preminuo je u rodnom Vršcu. Bilo mu je tek 50 godina. Tada je doživeo možda i najveću od brojnih nepravdi – dvostruka udovica ga je sahranila u istoj grobnici u kojoj počiva i njen prvi suprug Joakim Manojlović.

Sterija, tako, i nadgrobni spomenik deli sa Manojlovićem, s tim što je prednja strana, koja gleda ka grobljanskoj crkvi, posvećenja njemu, a zadnja prvom Jeleninom suprugu. Po tome je ovaj spomenik jedinstven na Gradskom groblju u Vršcu.

 

TREBA VAM POSAO ? OSTAVITE SVOJ CV!

BOLE NEKRETNINE – TREBA VAM STAN ILI KUĆA

NOVO – ODRŽAVANJE RAČUNARSKE MREŽE

POLASCI AUTOBUSOM I VOZOM

POLJOPRIVREDNA APOTEKA

x

Takođe pogledajte

Badnjak pred Hramom Svetog Oca Nikolaja i Crkvom Svetog Teodora Vršačkog (FOTO)

Vernici koji Božić proslavljaju po julijanskom kalendaru okupili su se danas poslepodne ispred Hrama Svetog ...

Facebook