U Vršcu se obeležava 15. oktobar – Svetski dan slepih i slabovidih – Dan belog štapa

Članica Gradskog veća Vršca Maja Ristić Lažetić, povodom obeležavanja 15. oktobra Svetskog dana slepih i slabovidih, posetila je danas Udruženje slepih i slabovidih Južnog Banata. Tom prilikom razgovarala je sa članovima udruženja o aktuelnim problemima, kao i o značaju usluga socijalne zaštite, koje Grad Vršac realizuje kao podršku i pomoć slepim i slabovidim osobama.

„Usluge socijalne zaštite koje se realizuju na teritoriji našeg grada, poput usluge Lični pratilac deteta sa smetnjama u razvoju, usluga personalne asistencije, usluga specijalizovanog prevoza za osobe sa smetnjama i invaliditetom, usluga lokalni pomoćnik u nastavi, kao i dodatna podrška od strane defektola zaposlenih u ŠOSO “Jelena Varjaški„ u Vršcu, realizuju se u cilju unapređenja položaja, podrške i stvaranja uslova za ravnopravno učešće u svim sferama života, kako osoba sa teškoćama, tako i njihovih porodica. Ponosni smo na uspeh našeg mladog sugrađanina Inđić Ognjena, koji je sa izuzetnim uspehom završio Srednju muzičku školu „Josif Marinković“ u Vršcu i nastavio dalje školovanje upisom fakulteta u Beogradu. Tokom daljeg studiranja obezbeđena mu je usluga personalnog asistenta, kao podrška i pomoć u svakodnevnom funkionisanju, kao i besplatan prevoz do Beograda za njega i pratioca“, rekla je Maja Ristić Lažetić, članica Gradskog veća Vršca resorno zadužena za socijalna pitanja.

Među problemima sa kojima se slepe i slabovide osobe, kao i osobe sa invaliditetom, suočavaju, jesu i arhitektonske barijere i prilazi. U cilju rešavanja tih problema, tokom predhodnih godina u Vršcu su urađeni prilagođeni prilazi, postavljene su rampe pri obrazovnim, zdravstvenim i kulturnim ustanovama, oboreni su ivičnjaci na raskrsnicama i postavljeni su zvučni semafori na raskrnicama.

“Pored toga, Grad ostvaruje kontinuiranu i dobru saradnju sa udruženjima iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, u okviru kojih su i udruženja koja se bave zaštitom i unapređenjem položaja osoba sa različitim oblicima smetnji u psihofizičkom funkcionisanju. Putem Javnog konkursa, koji se realizuje dva puta godišnje, iz budžeta Grada sufinansiraju se programske aktivnosti ovih udruženja. Organizuju se manifestacije, tribine, stručni skupovi, zdravstveno-preventivni pregledi i koordiniše se međusobna saradnja udruženja”, dodala je Ristić Lažetić.

TREBA VAM POSAO ? OSTAVITE SVOJ CV!

BOLE NEKRETNINE – TREBA VAM STAN ILI KUĆA

NOVO – ODRŽAVANJE RAČUNARSKE MREŽE

POLASCI AUTOBUSOM I VOZOM

POLJOPRIVREDNA APOTEKA

x

Takođe pogledajte

DIS maket u Vršcu spreman da dočeka građane (FOTO)

Obilaskom DIS marketa iznenadio nas je izbor proizvoda u asortimanu na samom ulazu je novogodišnji ...

Facebook