Vršac: Izložba plakata Nenada S. Lazića “KOMENTO” (esperanto – komentar)

  • Datum: Četvrtak, 24 Mart 2022
  • Vreme: 18:00
  • Mesto: Galerija Doma vojske
U četvrtak 24.03.2022., od 18h, u galeriji Doma Vojske u Vršcu, biće otvorena izložba pod nazivom „KOMENTO” (Esperanto-komentar) autora Nenada S. Lazića, diplomiranog grafičkog dizajnera iz Novog Sada.

Izložbu čini 30-ak radova iz oblasti grafičkog dizajna dimenzija 100x70cm.

Prenošenje vizuelnih informacija postoji još od Zore civilizacije i do danas je ostalo jedna od najvažnijih ljudskih potreba i aktivnosti. Plakat je jedno od istorijskih sredstava prenošenja ovih informacija koji je svojom efikasnom ulogom u masovnoj agitaciji, pogotovo u dva svetska rata, produžio sebi život, uprkos novim tehnološkim trendovima u oblasti masovnog komuniciranja. Iz tog razloga danas plakat opstaje u svom primarnom evolutivnom obliku, kao štampano grafičko sredstvo, a dizajner kao njegov ultimativni stvaralac.

Nesumnjivo da je nivo obrazovane publike ovog trenutka na visokom nivou. Virtuelizacija je uzela svoj danak pri čemu je stvorila „nestrpljivu publiku“ koja je svakog trenutka željna velike količine novih vizuelnih draži. Zbog toga je i posao grafičkog dizajnera danas mnogo teži nego što je to bilo pre 30 godina. Iz ovih razloga dizajner današnjice mora da poseduje široko obrazovanje i visok kvalitet veština grafičkog izražavanja.
I celu ovu stvar čini još komplikovanijom kada uđemo u različite modalitete plakatske umetnosti, naročito u onaj ogranak koji se odnosi na društveno angažovani plakat koji u sebi inkorporira definisane težnje naručioca, individualne aspiracije stvaraoca i stvarne potrebe publike. A upravo je grafički dizajner i vizuelni umetnik Nenad S. Lazić na sebe primio breme ovih težnji, radeći gotovo isključivo na društveno angažovanom plakatu skoro dvadeset godina unazad. Možemo reći sa uspehom, jer iza rada ovog novosadskog dizajnera stoje brojna realizovana rešenja, ali i prisutnost na mnogim domaćim i svetskim plakatskim smotrama.
Lazić je tako stvorio sebi svojstven autorski rukopis, čiji je grafizam krajnje pojednostavljen gotovo do forme krokija ili skice koja ima uporište u alternativnom jugoslovenskom stripu iz devedesetih godina prošlog veka. U istom kontekstu možemo posmatrati i poreklo ironičnog narativa koji Lazić obilato implementira u svoja rešenja. Međutim, Lazić odlazi dalje i nomadski se poigrava sa zaostavštinom koju čine velike pojave u istoriji umetnosti čime na jednom formalnom nivou oživljava stvaralaštvo stare Grčke, japanske grafike, ekspresionizma, Bauhausa, posleratne njujorške scene, ali i evropskog stripa.
Recimo još i to da je Lazić u svojim plakatskim delima, u rasponu od pre nekoliko godina do danas, pokazao i visoku ličnu društvenu svest, naročitno kada se tematski posvetio problemu velike pandemije, ali i problemima iz domena različitih socijalanih anomalija, čime je na jednom rafiniranom nivou progovorio o društvenoj distopiji u koju se svi lagano utapamo, pokazujući i svoj kritički duh, a ne samo onaj temeljni, funkcionalan sadržaj sopstvene ličnosti.

dr Zdravko Rajčetić,
teoretičar umetnosti i medija

Nenad S. Lazić, grafički dizajner i vizuelni umetnik, rođen je u Zrenjaninu 1974. godine. Diplomirao 2002. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Likovnom smeru Odseka za grafičke i vizuelne komunikacije, u klasi prof. Branislava Dobanovačkog, plakat, prof. Boška Ševe, oblikovanje grafike i prof. Suzane Kubinec, dizajn knjige i ilustracija. Na istom fakultetu je pohađao i magistarske studije 2003-2005. godine na Odseku za dizajn knjige. Realizovao je veliki broj logotipa, časopisa, knjiga, kataloga, internet prezentacija, ambalaža i sl. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a do sada je realizovao i osam samostalnih izložbi. Za svoj rad je nagrađivan više od dvadeset puta. Živi i radi u Novom Sadu.

Link do kataloga izložbe

TREBA VAM POSAO ? OSTAVITE SVOJ CV!

BOLE NEKRETNINE – TREBA VAM STAN ILI KUĆA

NOVO – ODRŽAVANJE RAČUNARSKE MREŽE

POLASCI AUTOBUSOM I VOZOM

POLJOPRIVREDNA APOTEKA

x

Takođe pogledajte

Veliko isključenje struje u Vršcu 30. septembra

EPS Distribucija doo Beograd, Ogranak Pančevo, Pogon Vršac obaveštavaju korisnike da će, zbog radova na ...

Facebook