Vršački olipijac Sreten

Na današnji dan 27 januara 2017, godine upokojio se u 102 godinu, naš prvi vršački olimpijac SRETEN SRETA STEFANOVIĆ. Rođen je 17 novembra 1916. godine u Sarajevu, a u Vršac je donesen kao beba u jastuku, usred prvog svetskog rata. 1920. godine, Sreta je postao član “Sokolskog” društva. 1922. godine polazi u školu.
Kao vojnik na vežbi je učesnik 27 martovskih demonstracija u Beogradu. Posle aprilskog bombardovanja, peške sedam dana je išao od Zemuna do Sarajeva. Tu je demobilisan i majka ga ausvajsom , veća u Vršac. Vršac je tad već bio oslobođen i Sreta već 12 oktobra osniva prvo gimnastički društvo u oslobođenoj zemlji.
Od 1947 pa do 1954. godine, sedam puta je prvak Jugoslavije na krugovima. Nosilac je brojnih priznanja na takmičenjima, Balkanijade. Član je gimnastičke grupe Jugoslavije, na svetskom prvenstvu u Bazelu.
1954. godine, učestvuje na Olimpijadi u Helsinkiju i do danas je jedini Vrščanin olimpijac.
Novembra meseca 1992. godine, po treći put kao izbeglica dolazi u svoj Vršac. Do kraja života je bio fizički aktivan i mnogi vrščani su ga mogli videti, kako šeta, vozi bicikli, vežba i rekreira se. O njemu je snimljen dokumentarni film.
Posle čika Srete, imali smo još dva olimpijska učesnika, Tamaru Radočaj u košarci i Fejzića u tekvondou.

TREBA VAM POSAO ? OSTAVITE SVOJ CV!

BOLE NEKRETNINE – TREBA VAM STAN ILI KUĆA

NOVO – ODRŽAVANJE RAČUNARSKE MREŽE

POLASCI AUTOBUSOM I VOZOM

POLJOPRIVREDNA APOTEKA

x

Takođe pogledajte

Veliko isključenje struje u Vršcu 30. septembra

EPS Distribucija doo Beograd, Ogranak Pančevo, Pogon Vršac obaveštavaju korisnike da će, zbog radova na ...

Facebook