Vršac: Serijal „Uticaj književnosti na film“/Projekcija filma „Farsa o Patlenu“

  • Datum: Utorak, 18 Januar 2022
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Sala bioskopa KC

U utorak 18. januara od 19h u sali bioskopa Kulturnog centra Vršac biće prikazan film „Farsa o Patlenu“, jugoslovenska TV komedija iz 1970. godine.

Film predstavlja adaptaciju francuske srednjovekovne komedije „La Farce de maître Pierre Pathelin“, režirao ga je Jovan Konjović, a scenario napisao Miroslav Karaulac. Autor originalnog teskta je Aleksandar Kanibert.

Advokatu Patlenu posao baš ne ide kako treba, pa ulagivanjem i slatkorečivošću iskamči od trgovca na veresiju šest lakata sukna da obraduje svoju ženu, a zatim se načini bolestan, kada suknar dođe po obećani novac. Patlen se pretvara da bunca unoseći u jezik komada čitav niz iskvarenih dijalekata i neolatinštinu, što suknara uveri da tu nisu čista posla i navede ga da odustane od isterivanja duga od tobožnjeg samrtnika. Zatim Patlenove advokatske usluge zatraži pastir koga isti suknar optužuje da je izeo dobar deo slada poverenog mu na čuvanje. Tu nastaje konačan zaplet, a zatim scena na sudu, vrhunac radnje i završnica u kojoj je i mudrijaš Patlen nadmudren.

TREBA VAM POSAO ? OSTAVITE SVOJ CV!

BOLE NEKRETNINE – TREBA VAM STAN ILI KUĆA

NOVO – ODRŽAVANJE RAČUNARSKE MREŽE

POLASCI AUTOBUSOM I VOZOM

POLJOPRIVREDNA APOTEKA

x

Takođe pogledajte

UČENIK MARKO MLADENOVSKI NASTAVLJA DA NIŽE SPORTSKE USPEHE

Na opštinskom takmičenju iz atletike, koje je održano u četvrtak 28.04.2022. godine u Vršcu, učenik ...

Facebook