SBPB Dr Slavoljub Bakalović obeležila Svetski dan mentalnog zdravlja

Svetski dan mentalnog zdravlja se svake godine obeležava 10. oktobra na inicijativu Svetske federacije za mentalno zdravlje i uz podršku Svetske zdravstvene organizacije, a u partnerstvu sa ministarstvima zdravlja i organizacijama civilnog društva širom sveta.

“Mentalno zdravlje podrazumeva skladan odnos u samoj ličnosti u emocionalnom, intelektualnom i socijalnom smislu.

Pandemija COVID-19, koja je pogodila milione ljudi širom sveta, ostavila je i ostavlja dugoročne posledice ne samo po fizičko, već i po mentalno zdravlje. Neke osobe, uključujući zdravstvene radnike, osobe koje žive same, osobe u izolaciji i karantinu, članovi porodica zaraženih osoba, kao i osobe sa već postojećim mentalnim poremećajima, bivaju posebno pogođene tokom pandemije.

Svima nam je poznato da je usled pritiska zbog brzog širenja infekcije i gotovo trenutnog enormnog porasta broja obolelih u svakom novom talasu, došlo do značajnog narušavanja sistema pružanja svih zdravstvenih usluga, uključujući i one u oblasti mentalnog zdravlja.

To je za posledicu imalo neophodnost primene novih načina pružanja usluga – pre svega korišćenjem digitalnih tehnologija (usluga telemedicine) ili pak korišćenjem dežurnih telefonskih linija.

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti u Vršcu, bez prekida je koristila sve svoje kapacitete da korisnici naših usluga ni na koji način ne trpe, već budu pravovremeno i adekvatno zbrinuti.

Osim otvaranja Alchajmer centra, jedinstvenog u region, čiji su se kapaciteti popunili vrlo brzo, uključivanja i bezrezervnog prisustva u kampanji kompanije Hemofarm pod naslovom “Nesalomivi” – u okviru koje lekari ove ustanove putem 24 časa otvorenih telefonskih linija pružaju podršku i odgovaraju na sva pitanja i nedoumice vezane za mentalno zdravlje građana naše zemlje, dali smo sve od sebe da naš Centar za mentalno zdravlje i Savetovalište za decu i omladinu, uspšno rade bez prekida, uz poštovanje svih protivepidemijskih mera.

Korisnicima Kuće za zaštićeno stanovanje organizovane su aktivnosti koje su bile u skladu sa propisanim merama.

Potpuno u skladu sa ovogodišnjim sloganom na Dan mentalno zdravlja: „Briga o mentalnom zdravlju: neka to postane stvarnost za sve”, naša ustanova je tu!”, poručuju iz SBPB Dr Slavoljub Bakalović.

 

x

Takođe pogledajte

DZ Vršac: Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Od 14. oktobra počinje vakcinacija građana protiv sezonskog gripa (TorVaxFlu vakcinom) za uzrast između 18-64 ...

Facebook