smart

Vrščanin Omaž Budimiru Babiću – Između udaha i izdaha

Prijatelji i poštovaoci Budimira Bude Babića evocirali su uspomene na saradnju sa njim, uz muziku koju je komponovao i izvodio kao vokalni solista i čitanje fragmenata iz njegove knjige „Između udaha i izdaha“.

Inicijator ideje „Vršački kulturni krug”, Budimir Babić Buda, nedavno je preminuo, a u čast i zahvalnost njegovom višedecenijskom doprinosu kulturnom razvoju Vršca, u subotu 9.oktobra 2021. u Kongresnoj sali Hotela Srbije, u prisustvu Budinih prijatelja i poštovaoca održan je Omaž na kome su evocirane uspomene, podsećajući se na stvaralačke poduhvate Budimira Bude Babića.

Slušale su se njegove pesme, emitovani muzički spotovi, tekstove su čitali i govorili Budini prijatelji. Posebno mesto je imala Budina knjiga „Između udaha i izdaha“ koja je nedavno izašla iz štampe. Budina želja je bila da knjigu podeli svojim prijateljima.

Budimir Babić, ekološki aktivista,humanista, sociolog i predsednik Ekološkog udruženja „Avolon“. Koautor je više ekoloških publikacija. Objavljivao je u ekološkoj periodici i periodici posvećenoj kulturi i umetnosti. Učestvovao u keiranju muzičkih izdanja: Karstof – Ur (1987.), Projekat Ur – Gandoharva (1994.), Barrarrata – Barrarrata (2013/14.).

Knjiga „Između udaha i izdaha“ je njegova prva knjiga. Dogode se, tako, ljudi koji svojom duhovnom čistotom pomeraju granice prostora i vremena, da bi svi, koji osete svetlost koju zrače, bili mirniji, zadovoljniji i slobodniji. Takav čovek je bio Budimir Babić… Čitav svoj život je posvetio radu na uzdizanju i očuvanju lepote, prepoznajući je najpre u prirodi i umetnosti.

img, 20211009, 191218

„Kretao sam se usklađeno sa drugim bićima. Ostao sam bez želja, ne pamtim ih i ne mogu da ih ponovim. Čula me izdaju, ili nema više ničeg što bi mogla opažati. Lebdim ogoljen, sveden na tiho vibriranje tela” – iz knjige „Između udaha i izdaha”, Budimira Babića.

O Budi su govorili njegovi prijatelji, saradnici i poštovaoci. Bojana Brajkov, bliski prijatelj i saradnica Bude Babića je naglasila: „ Buda je obeležio ovaj grad, prostor, svet, upravo time, i ovo je zapravo način da, po mom mišljenju, bar sebi malo damo oduška, razmenimo se, podelimo i tugu što je otišao, ali i radost toga što smo ga poznavali. Jer, poznavati ga, je bila ogromna čast u onom najčistijem obliku, u lepoti postojanja takvog bića.“

img, 20211009, 193745

Njegov dugogodišnji saradnik, prijatelj i muzički saputnik Goran Dimitrijevski Dima je sa prijateljima muzičarima svirao i proizvodio Budine zvuke. Ivan Kostić, profesor muzike, roker i klavijaturista, seća se sa koliko ljubavi je Buda pevao pesmu Suzi Kju (Suzie Q) grupe Kridensi (Creedence). Buda je živeo ideju rock’n’roll-a. U neprekidnoj komunikaciji sa prirodom stvarao je i izvodio muziku prostora.

Dr Dragica Stanojlović za Budu je rekla „da je bio dobri duh Vršca.“ Naglasila je kako je pre dve godine u jednom od njihovih mnogobrojnih susreta, Buda inicirao i predložio da se osnuje Vršački kulturni krug.

Inicijator projekta, Budimir Babić je grupi svojih sugrađana predstavio ideju o neophodnosti organizovanog delovanja radi očuvanja kulturnog identiteta grada.

Inicijativa je prihvaćena i članovi udruženja su postali: Ilija Bakić, romanopisac, pesnik, esejista i književni kritičar, Dejan Mak, romanopisac, Jelena Marinkov, pesnikinja, Dragica Stanojlović, pesnikinja, Fodor Tamaš, bibliotekar, Neven Daničić , istoričar i Budimir Babić, sociolog, muzičar i esejista.

Za medijsku promociju i uređenje sajta zadužen je Stevan Petrov. Pomenuta grupa Vrščana je odlučila da se javnosti predstavi idejama čiji je cilj da se od zaborava otrgnu dela poznatih Vrščana koji su stvarali u oblastima književnosti, slikarstva, muzike i arhitekture.

Budimir Buda Babić bio je građanin u punom smislu, svestan, potpuno posvećen opštem interesu, predan svojim idejama. Verovao je u važnost lične ispravnosti, blagost i dobrotu. Zastupao je je društvene vrednosti i za njih se bez zadrške borio.

Izvor RTS

 

x

Takođe pogledajte

DZ Vršac: Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Od 14. oktobra počinje vakcinacija građana protiv sezonskog gripa (TorVaxFlu vakcinom) za uzrast između 18-64 ...

Facebook