Dani Petru Krdua Pod sloganom „Pesnik kao raskošna igrivost reči“ u Književnoj opštini Vršac

Pod sloganom „Pesnik kao raskošna igrivost reči“ u Književnoj opštini Vršac održaće se manifestacija „Dani Petru Krdua“, jedanaesta po redu, kao sećanje na jednog od naših najznačajnijih pesnika koji je čitav svoj život posvetio knjizi. Petru Krdu je bio pesnik, esejista, prevodilac, pozorišni pregalac i izdavač. Otvaranje manifestacije je u prostorijama Gradskog muzeja u petak, 1. oktobra 2021. godine sa početkom u 18 časova.

Kao bilingvalan pesnik i prevodilac imao je izuzetan sluh za približavanje i upoznavanje različitih kultura. Najviše je mrzeo sve vrste ograničenja, a sebe je smatrao građaninom sveta. Govorio je da Evropa, kao naša sudbina, počinje u dvorištu Sterijine kuće i verovao je da će jednog dana Vršac postati pesnički kosmodrom. Zato je 1986. osnovao poznatu Evropsku nagradu za poeziju koja danas zasluženo nosi njegovo ime i zahvaljujući kojoj su Vršac pohodili najveći pesnici sveta. Ana Blandijana, najznačajnija rumunska pesnikinja i kandidatkinja za Nobelovu nagradu opisuje Krdua: „Fiksiran geografski i umetnički na granici između srpskog i rumunskog senzibiliteta bio je avant la lettre autentičan predstavnik Evrope, stanovnik sveta ujedinjenog kroz poeziju.“

Zahvaljujući njegovom nesebičnom radu, neobuzdanoj stvaralačkoj mašti i viziji, KOV je postao ne samo izuzetna izdavačka kuća već i neka vrsta fenomena u literarnom svetu, model kako  poezija može da održi svoju vitalnost kroz kreiranje najrazličitijih prostora za njenu komunikaciju sa čitaocima. Grad Vršac je zahvaljujući KOV-u postao poznata književna adresa u celom svetu. Danas, deset godina nakon Krduovog odlaska, KOV i njegovi posvećenici nose sa ponosom i odgovornošću moćni plamen zapisane reči.

KOV je mala izdavačka kuća koja će sledeće godine obeležiti 50 godina postojanja i neprekidnog kovanja malih bisernih knjiga. O vrlo zanjimljivim ovogodišnjim naslovima u okviru „Dana Petru Krdua“ govoriće naši urednici i autori. Glavni urednik i urednik edicije „Nesanica“ prof. dr Mihajlo Pantić predstaviće knjige: „Sve zbog vazduha“ Jovice Aćina, „Odbrana poezije“ Stevana Tontića i „Uputstva za poslugu“ Džonata Svifta. Jovica Aćin i Stevan Tontić će i sami govoriti i čitati odlomke iz svojih knjiga. Gabrijel Babuc će predstaviti najnovija izdanja iz edicije „Atlas vetrova“ i časopis „Kovine“ čiji je urednik, a Ljubomir Koraćević naslove iz edicije KOV koju uređuje, zbirke poezije: „Kojim morem“ Ivana Lalovića“, „Posolica“ Dragice Stojanović, „Ona se krije u treperenju šume“ Vladice Radojevića, „Pustite me da ćutim“ Vasile Barbua, „Nekropola“ Gabrijela Babuca, kao i knjigu priča „Rukopis u terakoti“ Nebojše Lapčevića.

Časopis „Kovine“ je i dalje mezimče KOV-a kome se posvećuje zaslužena pažnja. Ostao je najmanji časopis u nas s bogatim i zanimljivim sadržajem. Broj 35 je posvećen osnivaču Petru Krduu povodom 10 godina od njegovog odlaska i među svojim koricama je ugostio Krduove pesme, jedan od njegovih intervjua sa Sioranom, kao i priloge  M. Pantića, I. Matijević, A. Blandijane, D. Ređepa, J. Ćirilova, V. Pavkovića, T. Kragujević, F. Kopčea, A. B. Lakovića, A. Nastevskog, G. Babuca, O. Tolnaija, D. Albaharija, E. Halilovića, L. Blaškovića, P. P. Popovića, I. Lalovića, A. Kristi, V. Vajblingera, D.  Markovića, N. Živanovića, L. M. Baros, I. Despotovića, Đ. Krstina i dr.

U okviru manifestacije biće organizovana izložba akvarela i crteža Petru Krdua, kao i njegovih knjiga i dela korespondencije sa značajnim ličnostima naše i svetske književnosti.

Na ovaj način će u Književnoj opštini Vršac pesniku i neumornom kulturnom pregaocu, Petru Krduu, biti odata počast u duhu njegovog dinamičnog, smislenog  i munjevitog prolaska kroz dati nam svet sada u iskušenju koje je pesnik u svojim pesmama već decenijama unazad predvideo jer neprikosnovena je istina ono što je Branko Miljković davno zapisao: „Pesnik vidi više od drugih, jer sluti ono što je drugima nepristupačno.“

Manifestacija je podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja.

 

 

x

Takođe pogledajte

DZ Vršac: Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Od 14. oktobra počinje vakcinacija građana protiv sezonskog gripa (TorVaxFlu vakcinom) za uzrast između 18-64 ...

Facebook