“BOLDER FEST” U VRŠCU: Atraktivno penjanje po stenama na Vršačkim planinama oduševilo takmičare i posetioce

KLUB ekstremnih sportova „Izazov“ iz Vršca ovog vikenda organizovao je sedmi „Bolder fest“ – jedinstveno takmičenje u Srbiji u slobodnom penjanju po stenama.

Na specifičnim stenama, koje se nalaze u šumici u blizini prostorija kluba na Vršačkom bregu, nadmetalo se 36 takmičara iz cele Srbije, među kojima je bilo i desetoro dece. Epidemiološka situacija uticala je na to da ih ove godine bude znatno manje nego inače, kao i na to što su izostali učesnici iz inostranstva, ali pozitivne energije nije manjkalo.

– Naše takmičenje je popularno i specifično zbog prirodnih niskih stena, tzv. boldera, na koje se takmičari penju bez naveza, tj. zaštitnih konopaca. Upravo ta činjenica ovu disciplinu čini fizički i psihički zahtevnijom, ali i atraktivnijom od ostalih penjačkih disciplima – kaže Radmila Palinkašević iz „Izazova“, jedna od sudija ovogodišnjeg takmičenja.

Bilo je uživanje posmatrati umeće i lakoću kojom su se takmičari penjali do zacrtanog vrha, pogotovo što se često činilo da nemaju gde da se uhvate, jer su vršačke stene relativno glatke, a pojedine i blago nagnute ka napred.

– Takmičari nisu vezani sigurnosnim pojasevima, ali, budući da je reč o malim visinama, imaju podršku kolega koji ih sa zemlje pridržavaju u slučaju pada, tako da je mogućnost povrede minimalna – pojašnjava Marina Bakić iz „Izazova“ i dodaje da je penjanje po stenama posebno postalo popularno ovog leta, otkako je taj sport uvršten u Olimpijske igre.

Za ovo takmičenje je specifično i to što učesnici imaju mogućnost da uživaju i u panorami Vršca, jer se takmičarske stene nalaze na tzv. Stazi zdravlja, u delu sa kog se pruža najlepši pogled na taj grad.

TREBA VAM POSAO ? OSTAVITE SVOJ CV!

BOLE NEKRETNINE – TREBA VAM STAN ILI KUĆA

NOVO – ODRŽAVANJE RAČUNARSKE MREŽE

POLASCI AUTOBUSOM I VOZOM

POLJOPRIVREDNA APOTEKA

x

Takođe pogledajte

Veliko isključenje struje u Vršcu 30. septembra

EPS Distribucija doo Beograd, Ogranak Pančevo, Pogon Vršac obaveštavaju korisnike da će, zbog radova na ...

Facebook