Park u Vršcu – da opet bude ponos grada

Gradski park u Vršcu je jedan od malobrojnih sačuvanih parkova javnog karaktera, mešovitog stila, svojstvenog za Evropu XVIII veka, sa značajnim retkim drvećem i zelenilom, a mogao je nekada da se poredi sa onima u Budimpešti, Beču, Temišvaru…

U poslednjih 20 godina park propada, jer 20 godina, kažu Vrščani, gradske i pokrajinske vlasti ne donose odluku o adekvatnoj zaštiti parka.

Ekološki aktivisti i građani uporni su u svojoj nameri da jedan od najvrednijih i najstarijih parkova u Vršcu zaštite i spreče njegovo propadanje.

Oni su nedavno predali peticiju nadležnima u Skupštini Vojvodine i održali sastanak sa predstavnicima resornog sekretarijata za zaštitu životne sredine kako bi park konačno bio stavljen pod zaštitu.

Zaštita vršačkog parka proglašena još 1973. Godine. Zbog usaglašavanja sa novim zakonima, Zavod za zaštitu prirode 2001. uradio je Studiju zaštite i poslao Opštini Vršac na usvajanje, koju ona nikada nije donela. Sada bi trebalo, po revidiranoj Studiji, da odluku donese Pokrajinska skupština. U mđv. je došlo do degradiranja vrednosti Parka.

Zamenik sekretara u resornom sekretarijatu za životnu sredinu Dušan Španović rekao je za RNS da zbog nastalih promena od 2011. kada je revidirana Studija na ovamo, potrebno je utvrditi nastale promene u Parku, uskladiti Studiju sa novim zakonom o zaštiti prirode i utvrditi kojoj kategoriji on pripada.

Potom bi postupak trebalo ubrzati ali naravno, shodno budžetu bez koga će odluka ostati mrtvo slovo na papiru ali sredstva za ovu godinu nisu opredeljena.

Aktivistkinja iz udruženja “Avalon” Dragica Stanojlović kaže da oni neće odustati od borbe za zaštitu parka jer je on utkan u istoriju grada i njihovih stanovnika.

 

x

Takođe pogledajte

Gradonačelnici Dragani Mitrović uručen sporazum za projekat “Socijalno stanovanje u Balati”

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović prisustvovala je danas u Beogradu ceremoniji uručenja sporazuma o donaciji za ...

Facebook