Virtuelna izložba Ivane Živić u Kulturnom centru Vršca

Kulturni centar Vršac, od 18. maja do 1. juna, predstavlja virtuelnu izložbu Ivane Živić „Kao kad izranjaš“, koja se paralelno održava u galeriji Boris u Parizu, pod nazivom „Somnial libertas“.

Na ovaj način dva geografski udaljena prostora se približavaju, a publika iz Vršca i Srbiji može da doživi i vidi izložbu istovremeno sa pariskom publikom. U virtualnoj postavci se nalazi 13 slika, dok je kuriozitet vršačke izložbe izbor najnovijih ostvarenja kružnog formata.

Zaposleni u Kulturnom centaru Vršac prepoznali su aktuelna dešavanja, mogućnosti virtuelnih izložbi i potencijale promocije kroz društvene mreže. Obezbedili su svojim tradicionalnim posetiocima, koji prate dešavanja već 18 godina, bogat i raznovrsan sadržaj iz kulture, a ujedno su doprli do nove mnogobrojne publike izvan Vršca.

Novonastalu zatvorenost transformisali su u otvorenost ka novom unapređujući program, obogatili su izlagačku delatnost 3D galerijom, postavkama u galerijskom prostoru koje su snimljene u 3600 i predstavljene na društvenim mrežama, javnim vođenjem kroz virtuelne izložbe u saradnji sa istoričarkom umetnosti Slavicom Obradinović i Galeriju u izlogu u samom centru Vršca. Svi ovi novi programi upotpuniće tradicionalnu izlagačku delatnost KC Vršac i nakon perioda izolacije.

Inicijator ovog projekta i izlagačkih programa u KC Vršac Nada Grozdanić kaže: „Kako je jedan od osnovnih ciljeva u radu KC Vršac, približiti kulturu – umetnost publici, angažovali smo sve svoje kapacitete kako bi ona i došla do većeg broja ljudi”. Na ovu misao nadovezuje se i ideja vodilja Ivane Živić koja predstavlja san o slobodi. „Dela Ivane Živić bude poznate emocije, mesta i događaje u nama, ali ona ujedno predstavljaju i pogled u sadašnjost, težnju ka budućnosti. Ona se oblikuju i prilagođavaju trenutku sadašnjem, aktuelnim događajima i nikada nisu statična. Ona isijavaju vir i talas svetlosti koja uvek budi nadu i predstavlja prozor u mozaik naše duše. Ona su čista, iskrena, neiskvarena. Ona su mesto koje se krije duboko u nama samima i koje ništa ne može zaprljati i iskvariti.“ (iz teksta kataloga „Somniat libertas“ istoričarke umetnosti Ljubica Radovanović.)
Prema rečima istoričarke umetnosti Slavice Obradinović, slikarka znalački obrađuje prelamanje svetlosti koje se dešava prilikom dodira sa vodom, tako da se kroz njene slike naslućuju vizuelne forme kaleodoskopa.

Igra svetlosti i senke i vešto baratanje različitim uglovima sagledavanja i perspektive doprinose dinamici slike. Detaljno i dobro osmišljene scene ispod vode umetnica sama fotografiše i naknadno uklapa u reprezentativne realne enterijere kao što su: kripta hrama Sv. Save u Beogradu, salon dvorca Špicer u Beočinu, džamija u Isfahanu u Iranu.

Кao slikar Ivana Živić je ostala verna štafelajnoj slici, na kojoj dominira intenzivan kolorit. Boju nanosi u širokim potezima pokrivajući veće površine i na taj način gradi sliku gde preovladava širok spektar plave i zelene uz koje postavlja crvenu, žutu, zlatnu i ostale čiste i intenzivne boje spektra. Pozicionirajnjem

određenog tona u prvi plan umetnica naglašava emociju slike i određuje tok misli posmatrača. Ivana Živić je ugradila sopstveno biće u svoje stvaralaštvo, slike duboko promišlja i posvećena je njihovom izvođenju.

Ivana Živić diplomirala je slikarstvo 2004. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek za slikarstvo, gde je i magistrirala dve godine kasnije. Od 2006. je stalna članica Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), od kada je prisutna na 22 samostalne i preko 50 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je nagrade za crtež Salona lepih umetnosti Francuske (Salon des Beaux Arts 2019), nagrade iz crtačkog fonda Vladimir Veličković (2016), Prve nagrade Rotari Kluba (2014), nagrade za produkciju rada iz fondacije Dimitrije Bašičević Mangelos (2012), kao i Diplome za crtež sa Drugog bijenala crteža u Pančevu (2009). Izlagala je na Nord Art-u (2017 i 2016), kao i na The Other Art Fair-u partnerstvu sa Saatchi Online galerijom u Londonu (2019).

Učestvovala je na umetničkim rezidencijiama: Mesec srpske umetnosti u Arthab centru Abudabi, UAE (2018), GLOART centru u Lanakenu, Belgija (2015) i Cite Internationale des Arts Paris u Francuskoj (2009). Njeni radovi se nalaze u Wiener Städtische kolekciji savremene srpske umetnosti, kao i u mnogobrojnim privatnim kolekcijama širom sveta.

TREBA VAM POSAO ? OSTAVITE SVOJ CV!

BOLE NEKRETNINE – TREBA VAM STAN ILI KUĆA

NOVO – ODRŽAVANJE RAČUNARSKE MREŽE

POLASCI AUTOBUSOM I VOZOM

POLJOPRIVREDNA APOTEKA

x

Takođe pogledajte

DIS maket u Vršcu spreman da dočeka građane (FOTO)

Obilaskom DIS marketa iznenadio nas je izbor proizvoda u asortimanu na samom ulazu je novogodišnji ...

Facebook