UČE ZA ROME IZ EU FONDA: Grad Vršac rešava problem neuglednog i nebezbednog romskog naselja u Vojvode Stepe

NEUGLEDNO romsko naselje u Ulici Vojvode Stepe Stepanovića u Vršcu, već dve decenije predstavlja pravo ruglo na ulazu u grad iz pravca Rumunije, a naročito otkako je odmah prekoputa otvoren veliki ritejl-park.

Gradske vlasti uveliko rade na projektu izgradnje novog naselja za socijalno stanovanje, u kom bi, za početak, stambeno bilo zbrinuto 20 romskih porodica i drugih marginalizovanih društvenih grupa. Za te namene su opredelili parcelu od oko dva hektara, koja se nalazi na kraju Margitske ulice, između stare pruge za Zrenjanin i nedavno uređenog potoka Mesić.

Za ove dve godine smo sredstvima iz gradskog budžeta urbanistički i infrastrukturno uredili to gradsko građevinsko zemljište, a sada smo pri kraju dobijanja neophodnih dozvola, kako bismo mogli da učestvujemo na predstojećem namenskom konkursu EU. Očekujemo da ćemo tu dobiti sredstva za ovaj kapitalni projekat – kaže Tatjana Nikolić, pokrajinski poslanik iz Vršca i član mobilnog tima za socijalnu inkluziju Roma.

Ideja je da se tu sagradi 20 jednospratnih kuća, koje bi ostale u vlasništvu grada. Korisnicima bi bile izdavane u zakup putem konkursa, bez mogućnosti da ih jednog dana otkupe, kao što je to slučaj sa stanovima za izbeglice.

– Predviđeno je da stanovnici novog naselja budu u stalnom kontaktu sa našom koordinatorkom za romska pitanja, koja će voditi računa o tome kako se oni ophode prema gradskoj imovini – dodaje Maja Ristić Lažetić, član Gradskog veća za socijalnu zaštitu. – Uporedo ćemo romsku decu, kroz projekat inkluzije koji već radimo u saradnji sa SKGO, uključivati u škole, socijalizovati ih i od najranijih uzrasta učiti pravim vrednostima i kulturi stanovanja.

Ukoliko sve bude po planu, romske porodice će se u nove kuće useliti u naredne dve godine. Prema urbanističkom planu, u novom naselju će biti mesta za još 18 stambenih jedinica, što će biti predmet budućih projekata.

VIŠE NEGO NA POPISU

PREMA poslednjem popisu u Vršcu ima 1.200 Roma, mada se procenjuje da ih je oko 2.000. Svi oni žive u tri gradska romska naselja – Balata, Mali rit i Stepa Stepanović, kao i u 12 podnaselja u selima. Većina su korisnici socijalne pomoći i nemaju nijedan dan radnog staža.

Izvor Novosti

 

x

Takođe pogledajte

Gradonačelnici Dragani Mitrović uručen sporazum za projekat “Socijalno stanovanje u Balati”

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović prisustvovala je danas u Beogradu ceremoniji uručenja sporazuma o donaciji za ...

Facebook