DA LI STE ZNALI: Jedna fontana u Vršcu nekada je bila omaž Panonskom moru (FOTO)

FONTANA sa skulpturom tri ribe, koja se nalazi na Trgu Pobede u Vršcu, u narodu poznatijem kao Majmunsko ostrvo, nekada je izgledala potpuno drugačije i predstavljala je omaž nestanku Panonskog mora.

Sadašnja fontana je predstavljala Panonsko more, a skulptura isprepletanih riba bogatstvo podvodnog sveta. Iz nje je voda dalje tekla mermernim kanalom, koji je simbolizovao Dunav, i ulivala se u bazen na drugom kraju tgu, tj. u „Crno more“.

Međutim, ovaj projekat Bogdana Jovanovića Bode nikada nije zaživeo u željenom obliku, a sama fontana je radila samo prvih godina. Zbog te činjenice, prilikom prve rekonstrukcije trga, „Crno more“ je pretvoreno u travnjak, a pre tri godine, tokom kompletnog preuređenja te javne površine, nestao je i vidno oštećeni „Dunav“. Suprotno prirodnom sledu događaja, „preživelo“ je samo „Panonsko more“.

Zaslugom vršačkog komunalnog preduzeća, posle četiri decenije fontana je konačno proradila 2018. godine. Iako je bila u groznom stanju, a vodovodni sistem zastareo i zarđao, uspeli su da je ožive. U levi bazen su dodali i nove vodoskoke, a pojedine delove popločali kamenim kockama, koje su bile simbol starog Vršca.

Danas je to omiljeno mesto za okupljanje penzionera i roditelja sa malom decom.

 

x

Takođe pogledajte

Gradonačelnici Dragani Mitrović uručen sporazum za projekat “Socijalno stanovanje u Balati”

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović prisustvovala je danas u Beogradu ceremoniji uručenja sporazuma o donaciji za ...

Facebook