ŠC Nikola Tesla podiže kapacitete IPA projektom Znanjem do posla i pametnog razvoja Banata

Školski centar „Nikola Tesla“ u saradnji sa Univerzitetom „Politehnika” iz Temišvara, uz podršku Grada Vršca, realizuje projekat „Znanjem do posla i pametnog razvoja Banata“.

Zahvaljujući realizaciji ovog projekta ŠC „Nikola Tesla“ je dobio opremu u vrednosti od preko 50.000 evra: CNC strug, 3D štampač, 3D skener, kabinet novih savremenih računara i video nadzor.

Projekat obuhvata 4 oblasti: Informacione tehnologije (IT), CNC programiranje, modeliranje i 3d štampa i preduzetništvo. Obuke za članove projektnog tima i profesore su održane u Temišvaru na Univerzitetu „Politehnika”.

U završnoj fazi projekta realizuju se radionice iz ove četiri oblasti u ŠC „Nikola Tesla“. Radionicama prisustvuju učenici ŠC „Nikola Tesla“ po 10 u grupi, a studenti iz Temišvara radionicu prate preko ZOOM aplikacije.

O IPA projektu RORS 394 „POMOĆU ZNANjA DO POSLA I PAMETNOG RAZVOJA BANATA“

Partner na projektu je UPT (Politehnički univerzitet u Temišvaru), a projekat je otpočeo 27.06.2019. Umesto predviđenog trajanja od 12 meseci, zbog situacije sa pandemijom virusa COVID-19, trajanje projekta je produženo do 26.11.2020.

Ukupna vrednost našeg udela u projektu je 97.589 evra. Sredstva u visini od 85% je iz fondova evropske unije, a sa sufinansiranjem od 15% učestvuje i Autonomna pokrajina Vojvodina. Za samu realizaciju projekta u vidu predfinansiranja, sredstva je obezbedio Grad Vršac. Projektom je predviđeno da se 52.210 evra utroši na nabavku opreme (CNC strug, 3D štampač, 3D skener, 16 računara, 8 lap-topova, video-bim, klima uređaji, video nadzor, nameštaj). Promenom ugovora prenamenili smo deo sredstava u visini od 6.400 evra za nabavku dodatne opreme koja je neophodna za izvođenje nastave na daljinu tokom trajanja pandemije virusa COVID-19, a radi se o računarima, kamerama i video-bimu, izjavio je Miroslav Lepir član Gradskog veća za obrazovanje.

Nabavljena je oprema u vrednosti od 58.610 evra. Projektom je predviđeno da 10 nastavnika iz Školskog centra „Nikola Tesla” prođe obuku iz oblasti:

  • Programiranje CNC strugova
  • Modeliranja i rada na 3D skeneru i 3D štampaču
  • Informacionih tehnologija
  • Preduzetništva i menadžmenta

Po završetku obuke nastavnici će održavati radionice za učenike Školskog centra, studente iz Rumunije, kao i za zaposlene iz vršačkih preduzeća. Predviđeno je da obuke prođe ukupno 80 učenika, 20 studenata iz Rumunije i 5 zaposlenih.

Na kraju obuke, projektom je predviđeno da učenici prođu deo programa pod nazivom „Pet dana“ gde će uraditi nešto praktično što su naučili tokom obuke poput pravljenja nekog dela na CNC strugu, modeliranja i izrade delova na 3D štampaču, izrade sajta ili biznis plana.

Na kraju je planirano karijerno savetovanje koje bi trebalo da im pomogne u izboru buduće profesije.

 

 

x

Takođe pogledajte

NAKON TRI GODINE ĆUTANJA: Stefan Mihajlovski u emisiji pomenuo važan papir i šokirao publiku!

Pisac i diplomirani komunikolog Stefan Mihajlovski nakon tri godine gostovao je u svojoj matičnoj kući, ...

Facebook