Sajber napadi u Srbiji dogode se na svakih 39 sekundi

“Čak 47 procenata lokalnih samouprava bilo je meta sajber napada, a njih 12 odsto ne zna da li su bili hakovani…”

Sajber napadi u Srbiji dogode se na svakih 39 sekundi, pa bi radi bolje zaštite podataka građana u opštinskim i gradskim upravama trebalo imati bolju opremu, više licenciranih softvera i IT stručnjaka i češće menjati pristupne lozinke bazama podataka, navodi se u novom istraživanju NALED-a.

Najnovije Istraživanje o bezbednosti informacionih sistema, sprovedeno u 69 gradova i opština, pokazalo je da 58 procenata lokalnih samouprava nije proveravalo bezbednost mreže, a da nijedna u poslednjih godinu dana nije testirala plan oporavka u slucaju kolapsa sistema.

– Čak 47 procenata lokalnih samouprava bilo je meta sajber napada, a njih 12 odsto ne zna da li su bili hakovani. U petini samouprava ne postoji zaposleni zaduženi za IT, a ostale tek na svaka 62 službenika imaju jednog specijalizovanog za ovu oblast – saopšteno je iz NALED-a.

Navodi se i da svaka druga lokalna samouprava ne menja redovno pristupne lozinke, kao i da su u velikom broju opština i gradova službenici nedovoljno obučeni, što može da dovede do davanja šifre drugom i ugrožavanja bezbednosti podataka.

Iako 93 posto opština i gradova tvrdi da ima antivirus softver, često su to besplatne verzije koje su nedovoljne.

Iz NALED-a navode da je najbolje da se podaci čuvaju na računarima koji nisu stariji od 5 godina, jer su stariji operativni sistemi – lakša meta.

Aktuelna analiza informacionih sistema lokalnih samouprava deo je projekta Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u primeni regulative u oblasti informacione bezbednosti, koji NALED sprovodi sa RATEL-om, i u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Kancelarijom za IT i eUpravu i Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Izvor Telegraf

 

 

TREBA VAM POSAO ? OSTAVITE SVOJ CV!

BOLE NEKRETNINE – TREBA VAM STAN ILI KUĆA

NOVO – ODRŽAVANJE RAČUNARSKE MREŽE

POLASCI AUTOBUSOM I VOZOM

POLJOPRIVREDNA APOTEKA

x

Takođe pogledajte

OTAC SRPSKE DRAME, JEDAN OD NAJVEĆIH KOMEDIOGRAFA: Na današnji dan, pre 217. godina, rođen je čuveni Jovan Sterija Popović

NA današnji dan 1806. godine u Vršcu je rođen Jovan Sterija Popović, otac srpske drame ...

Facebook