Vršac, USPEŠNA PRVA OVOGODIŠNJA AKCIJA DAVANJA KRVI

Danas je održana prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi u Vršcu. Dobra saradnja Crvenog krsta Vršac i Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine nastavlja se na obostrano zadovoljstvo, a odziv današnjoj akciji bio je veći od očekivanog.

Ako se „po jutru dan poznaje“, ova godina će za dobrovoljno davaoce u Vršcu biti prilično uspešna. Prvoj akciji u 2020., iako je održana nakon dočeka pravoslavne Nove godine, i iako je bilo najavljeno samo njih 40-oro, odazvalo se 59-oro potencijalnih davalaca, od kojih je 52-oje i dalo krv.

Zoran Mrđa ima 96 registrovanih davanja, a kaže da je krv dao bar još desetak puta, čime je premašio cifru od 100. I ne planira da sa ovom aktivnošću prestane.

„Prvi put je to bilo zbog neke operacije hitne, radim u Hemofarmu i tamo je bila organizovana akcija. Posle mi je to postala rutina, a pošto sam se bavio sportom godinama svestan sam bio da mi je to davanje i pomagalo. Nisam bio bolestan, pa sam shvatio da treba to i dalje da radim, a kasnije, s godinama, shvatio sam da kad čovek ima zdravlje – ima najveće bogatstvo, i da ovaj način mogu da pomognem ljudima, i pozvao bih sve da se ukljue“, kaže Mrđa.

Da nije jedini koji na ovaj način razmišlja, govori i podatak da je u 2019. broj dobrovoljnih davalaca u Vršcu povećan za 30%, iako je postojala bojazan da će novi način organizovanja akcija smanjiti broj davanja.

 

 

„2018.godina je bila godina privikavanja, ali se u 2019.pokazalo da smo se svi navikli na novi način davaoca, i zadovoljni smo. 1071 osoba u 2018. je dala krv, 1367 u 2019., prvi put je krv u 2018. dalo 165 ljudi, a u 2019. njih 367. Nadamo se da će ova tendencija rasta da se nastavi i u ovoj godini“, kaže sekretarka Crvenog krsta Vršac Suzana Cvetanović.

I lekari Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, izrazili su zadovoljstvo ostvarenim brojem davanja u Vršcu, kao i celokupnom saradnjom sa Vrščanima i vršačkim Crvenom krstom, a da će današnja akcija biti uspešna videlo se već na njenom početku.

„Pre svega, Vama i Vašim gledaocima, kao i svim dobrovoljnim davaocima, želim srećne praznike! Prva ovogodišnja akcija u Vršcu počela je pre oko sat vremena, i prezadovoljni smo odzivom. Nadamo se da će zalihe krvi biti uvek zadovoljavajuće, da neće biti nestašica, a ako govorimo o onome što je sada aktuelno, želim da pozovem sve davaoce A negativne i nulte negativne krvne grupe, da se odazovu u što većem broju i daju krv“, poručuje dr Milana Beronja.

Naredna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Vršcu biće održana 30.januara.

Izvor Tvbanat

 

x

Takođe pogledajte

ALEN DELKIĆ: Završen postupak komasacije za Uljmu, Izbište i Vlajkovac

Povodom okončanog postupka komasacije poljoprivrednog zemljišta za područje KO Vlajkovac, KO Uljma i KO Izbište ...

Facebook