VRŠAČKA FILIJALA NSZ USPEŠNO POSLOVALA U 2019. GODINI

Na evidenciji vršačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, prema do sada obrađenim podacima, u odnosu na prethodnu godinu ima 1285 manje lica.

Zvanična statistika biće završena do kraja januara, kada će biti poznati svi efekti sprovedenih i realizovanih mera zapošljavanja, ali je već sada evidentno da je godina za nama bila uspešna.

Iako se statistički podaci još uvek obrađuju, već sada se može reći da je vršačka filijala NSZ, koja pokriva i teritorije opština Bela Crkva i Plandište, 2019.godinu završila uspešno. Krajem godine na evidenciji je bilo 6500 nezaposlenih, što je 16% manje nego na kraju 2018., kada ih je bilo 7785 nezaposlenih lica. To je rezultat rada ove filijale, ali i efekata aktivnih mera zapošljavanja, na svim nivoima – lokalnim, pokrajinskom i nacionalnom.

„Imali smo velike zahteve, i sve zahteve smo ispunili. Država je preko Nacionalne službe zapošljavanja u većoj meri stimulisala programe, pa je i veći broj ljudi sa evidencije našao zaposlenje“, kaže v.d.direktora vršačke filijale NSZ, Radojica Lazin.

U 2019. godini, preko Nacionalnog plana zapošljavanja potpisano 40 ugovora o samozapošljavanju, jedan preko pokrajine, i šest ugovora sa lokalnom samoupravom Grada Vršca, za najrazličitija zanimanja. Veliko interesovanje bilo je i za angažovanje lica kroz javne radove, posebno u Beloj Crkvi.

„Postojali su veći zahtevi, tako da ćemo za ovu godinu da predvidimo i isplaniramo i veća sredstva za podsticaje, i imali smo stručnu praksu. Stručna praksa nam se provlači kroz sve programe, u Vršcu, Beloj Crkvi i Plandištu, imali smo javne radove i u Plandištu, i zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih, u Vršcu“, dodaje Lazin.

Od ukupnog broja nezaposlenih na evidenciji, najveći broj njih – 43% su nekvalifikovana lica, sa IV stepenom ih je 25% odnosno 1632 osobe, i sa VII stepenom 330 ljudi. Kako bi se sto veći broj tražilaca posla prilagodio potrebama tržišta, osim funkcionalnog obrazovanja odraslih u OŠ Paja Jovanović u Vršcu i Jovan Jovanović Zmaj u Hajdučici, kojim je obuhvaćemno 58 lica, realizovane su i četiri obuke u saradnji sa univerzitetom Oxford.

„To su bile obuke za frizere, gerontodomaćice, zidare, i IT obuke za lica sa invaliditetom. I tu su izuzetno dobro rezultati, i imali smo 21 osobu na obukama“, zadovoljan je Lazin.

Većina lica koja su završila obuke planira korišćenje neke od subvencija, za samozapošljavanje, pokretanje biznisa i nova zapošljavanja, što će dodatno uticati na smanjenje broja nezaposlenih.

Efekte su pokazala i dva održana sajma zapošljavanja, na koja je pozvano 1400 lica, odazvalo im se njih 2218, a u direktnoj komunikaciji sa poslodavcima, uz posredovanje Nacionalne službe, zaposleno je 280 osoba. U 2020. godini, osim u Vršcu, u planu je i jedan sajam zapošljavanja u Beloj Crkvi.

 

x

Takođe pogledajte

ČLAN PREDSEDNIŠTVA SNS U POSETI VRŠCU

Član predstavništva Srpske napredne stranke Zoran Đorđević posetio je Gradski odbor Vršac i razgovarao sa ...

Facebook