Vršac, Umetničko blago pod policijskom pratnjom

Dela Kornelija Babe od Bukurešta do Vršca prevezena uz policijsku pratnju, a potom su ih „preuzeli” video-nadzor i alarmni sistem.

Viševekovni Vršac prvi put je doživeo da bude domaćin likovne izložbe, na kojoj su izložena dela procenjena i osigurana na sumu od 1.290.000 evra. Reč je o 15 ulja na platnu i 10 crteža i pastela galerijskog formata, verovatno najvećeg likovnog umetnika Rumunije 20. veka, Kornelija Babe (1906–1997), izloženih u zgradi „Konkordija” Gradskog muzeja, regionalnog značaja, i publika će moći da ih vidi do 20. januara iduće godine. Najvrednija slika je „Večera”, formata 170 puta 130 centimetara, procenjena na, čak, 250.000 evra.

Za ovu pravu „kulturnu poslasticu” vlada veliko interesovanje, ne samo u južnom Banatu, već i u Beogradu, Novom Sadu, pa i u pograničnim delovima Rumunije, koji nisu imali prilike da se upoznaju sa stvaralaštvom velikog umetnika.

Posle trogodišnjeg rada na stvaranju uslova da Vršac bude domaćin najskuplje izložbe, jer je trebalo uskladiti mogućnosti domaćina sa zakonskim i ostalim normama Evropske unije, poduhvat je uspešno ostvaren. Njega je na samom startu svog direktorovanja zacrtao mr Zvonimir Santrač, i sam akademski slikar.

– Vrščani su počastvovani odlukom Nacionalnog muzeja umetnosti u Bukureštu, da Babine slike gostuju prvi put u Srbiji. Tako se Vršac smestio odmah posle Pekinga, gde je prošle godine organizovana retrospektivna izložba Kornelija Babe, akademskog realiste sa odlikama impresioniste i ekspresioniste. Ovo zaista nije mala stvar – kaže Santrač, i naglašava da je čitava izložba pod „budnim okom” savremenog video-nadzora i alarmnih sistema.

Naš sagovornik navodi da je u skladu sa vrednošću, likovna dela od glavnog grada Rumunije, prevozilo specijalno vozilo pod ozbiljnom policijskom pratnjom naših suseda, a na drumskom graničnom prelazu Vatin, ovo kulturno blago je od rumunskih kolega preuzela srpska policija, koja je pod oružjem obezbeđivala transport do Vršca, kao i prenošenje vrednog tovara iz vozila do izložbenog prostora.

Čitav projekat, naročito njegova visoka bezbednosna karakteristika, doprineo je naglom skoku rejtinga Gradskog muzeja u Vršcu, čije bogatstvo u depoima daleko prevazilazi i regionalni karakter. I obezbeđivanje vredne pošiljke u povratku, takođe je već isplanirano, od „Konkordije” do Nacionalnog muzeja umetnosti u Bukureštu.

Prevoz umetničkog blaga od Bukurešta do Vršca i nazad, lokalnu samoupravu i ovdašnje sponzore, koštao je 12.000 evra.

 

 

x

Takođe pogledajte

Školski centar Nikola Tesla“ spreman za nastavak Projekta ’’Znanjem do posla i pametnog razvoja Banata’’

Školski centar Nikola Tesla“ spreman za nastavak Projekta ’’Znanjem do posla i pametnog razvoja Banata’’ ...

Facebook