“TRADICIJA I EKSPERIMENT” U KULTURNOM CENTRU VRŠAC

Juče je u galeriji Kulturnog centra Vršac otvorena izložba „Tradicija i eksperiment“, studenata završnih godina Fakulteta umetnosti i dizajna iz Temišvara, smera „Fotografija i video“. Izložbu je otvorio Konzul Republike Rumunije u Srbiji, gospodin George Dinu, a radovi će moći da se pogledaju do 18. Decembra.

Projekat „Tradicije i eksperiment u akademskoj fotografiji“, Foto-video odeljenja Fakulteta umetnosti i dizajna iz Temišvara, sastavni je deo međunarodne saradnje Kulturnog centra Vršac sa srodnim institucijama. Izložba ima za cilj promociju fotografije i dizajna kao medija u umetnosti, kao i podsticanje mladih, neafirmisanih umetnika, i već treću godinu organizovana je u ovom prostoru.

Tv Banat

“Ovog puta predstavljamo radove 30-ak studenata završnih godina sa osnovnih, master i doktorskih studija, Fakulteta Umetnosti i Dizajna iz Temišvara, u različitim tehnikama i sa različitom tematikom. Želimo da promovišemo rumunsku umetnost i u drugim zemljama, posebno u Srbiji, sa kojom imamo prijateljske veze. Danas svako može postati fotograf, lako je napraviti fotografiju, ali napraviti kvalitetnu fotografiju je malo teže. Ljudi to treba da shvate”, objašnjava koordinator izložbe, prof.dr Stelian Acea.

Prilika da izlažu u drugoj zemlji, za studente mnogo znači.

Tv Banat

“Ideja mojih radova je da smo svi u nekoj vrsti mreže, zato se i zovu “Hvatači”. Svi mi pokušavamo da se povežemo i ostanemo u kontaktu, ali i da pobegnemo iz te mreže sveta, koja nosi sve probleme koji nas okružuju. I ova izložba je zapravo povezivanje između naše dve zemlje. Za mene, kao i za moje kolege, ovo je vrlo važno, i ponosni smo što smo ovde i izlažemo u nama susednoj zemlji. Želimo da delimo umetnost, da se povežemo sa vama, i voleli bismo da ugostimo vaše studente u Temišvaru. Da napravimo tu razmenu, a umetnost je najbolji način za to”, poručuje Camelia Popescu, studentkinja I godine master programa.

Tv Banat

“Imam dva svoja rada ovde, prilično raznobojna, a želela sam da prikažem fenomen difrakcije. Prvi put izlažem u Srbiji, i smatram da je to sjajna prilika da se predstavim kao budući umetnik, jer to još uvek nisam. Ova izložba za nas je veoma važna, i znači nam i to što imamo mogućnost da razmenimo mišljenja, ideje i savete sa kolegama iz Srbije”, kaže Bianca – Nicoleta Marincas, studentkinja III godine.

Ova izložba, primer je i uspešne prekogranične saradnje dve susedne i prijateljske države, Rumunije i Srbije, zbog čega ima veliku podršku Konzulata Rumunije u Vršcu:

Tv Banat

“Nacionalni Praznik Rumunije u Vršcu smo obeležili nizom događaja: koncertom Nacionalnog Saveta Rumuna, izložbom Kornelija Babe, Molebanom u Nikolincima i tradicionalnim prijemom konzulata. Izložbom studenata završnih godina Fakulteta Umetnosti iz Temišvara, zaokružujemo svečanosti povodom Dana Rumunije. Izložba je divna, nisam poznavalac ove vrste umetnosti, tako da ću morati da potražim i neka objašnjenja od njihovih profesora, ali želim da im se zahvalim na naporu i trudu da dođu ovde i prirede nam ovako nešto. Želim im puno uspeha u daljem radu, kada završe školovanje”, poručuje konzul Rumunije, George Dinu.

Želja Konzulata i Fakulteta je da se sledeće godine studenti predstave i u Konkordiji, u vršačkom Gradskom muzeju, ili nekom drugom prostoru, ali i da izlažu u Beogradu i drugim gradovima. Radovi će u Kulturnom centru Vršac moći da se pogledaju do 18. decembra radnim danima od 10 – 14 časova ili po najavi u popodnevnim časovima za grupne posete.

Izvor Tvbanat

 

x

Takođe pogledajte

ALEN DELKIĆ: Završen postupak komasacije za Uljmu, Izbište i Vlajkovac

Povodom okončanog postupka komasacije poljoprivrednog zemljišta za područje KO Vlajkovac, KO Uljma i KO Izbište ...

Facebook