Koncert Hora Slavista – Tragovima ruske melodije

  • Datum: Subota, 07 Decembar 2019
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: sala bioskopa

U subotu, 7. decembra, od 19h, u sali bioskopa Kulturnog centra Vršac, biće održan koncert Hora Slavista.

Na programu će biti ruske i srpske narodne pesme, lirske, ljubavne pesme, inspirisane narodnim običajima, pesme iz ratnih vremena, poznate kozačke kompozicije, a kroz ovaj program vodiće vas glasovi ne samo iz raznih gradova Srbije, Republike Srpske, već i iz dalekog Sibira.

Ulaz na koncert je slobodan.

HOR SLAVISTA

Osnovan je 2007. godine na Filološkom fakultetu, na katedri za Slavistiku na inicijativu lektora iz Moskve prof. Aleksandre Matrusove. Studentima slavistike vremenom su se, kao ljubitelji muzike slovenskih naroda, pridružili i studenti sa drugih fakulteta. Danas su to profesori stranih jezika, asistenti na fakultetima, prevodioci, i dalje aktivni članovi Udruženja Hora slavista.

Ovaj muzički sastav neguje kulturu i tradiciju, prvenstveno svoje, ali i drugih slovenskih zemalja, te u njihovom repertoaru pored srpskih narodnih pesama možete čuti i pesme na ruskom, ukrajinskom, beloruskom, bugarskom, češkom i slovačkom jeziku. Umetnički izraz Hora svojim glasovima oplemenjuju novi članovi, mladi ljudi zainteresovani da upoznaju širinu i lepotu slovenske duše.

Slavisti su pre dve godine na sceni Ruskog doma proslavili svoj prvi jubilej velikim koncertom povodom desetogodišnjice postojanja. A osim saradnje sa Ruskim domom, Hor ostvaruje lepu dugogodišnju saradnju sa Ambasadom Rusije, Belorusije, Bugarske, mnogim ustanovama kulture, udruženjima, fakultetima. Hor slavista je predstavljao Srbiju na festivalima u Sankt Peterburgu, Moskvi, Tveru i pevao sa kozačkim ansamblima iz Rusije.

Od 26. oktobra slavisti počinju svoju prvu turneju po Vojvodini u okviru projekta «Tragovima ruske melodije» koji je podržan od strane Fonda «Ruski svet» iz Ruske Federacije. Ovom prilikom održaće koncerte u Novom Sadu, Somboru, Suborici, Bačkoj Topoli, Kikindi, Senti, Zrenjaninu i drugim gradovima kako bi mlade ljude upoznali sa uticajima ruske kulture na srpsku i melodijom ruskih i srpskih pesama prikazali istorijske neraskidive veze naših naroda.

 

x

Takođe pogledajte

ALEN DELKIĆ: Završen postupak komasacije za Uljmu, Izbište i Vlajkovac

Povodom okončanog postupka komasacije poljoprivrednog zemljišta za područje KO Vlajkovac, KO Uljma i KO Izbište ...

Facebook