Jubilarni deseti Festival CIRKULIRANJE se održava u Vršcu

Jubilarni deseti Festival CIRKULIRANJE sa Zimskim CIRKULIRANJEM se održava u Vršcu 13. i 14.12.2019. godine, u prostoru bivšeg Doma Vojske, gradske biblioteke Vršac i partner gradskim lokalima.
Uspešno nastavljamo sa promocijom kulture, povezivanjem regiona i međunarodnom saradnjom, sa postojećim i novim projektima.
Festival CIRKULIRANJE se pojavio na 2 partner festivala ove godine – festival “9ka” u Beogradu i “Burning man” u Holandiji sa projektom „GEISTER“ (Gajster). Uspeli smo da prezentujemo sjajne ideje na međunarodnom planu. Posetioci će imati prilike da to vide u okviru novog projekta „STVARANJE/CREATION“, gde će se autori obratiti putem interaktivne izložbe i instalacije u prostoru.
Projekat od trenutno najvećeg značaja u okviru festivala CIRKULIRANJE je „BANAT -EVROPSKE PRESTONICA KULTURE – u susret 2021. godini“, koji se bavi umetničkim stvaralaštvom i promocijom kulture regiona i sveta, u okviru kojega pokrećemo novi projekat – „MOJ KRAJ – MOJOM KAMEROM“. Ovde se obraćamo ljubiteljima fotografije iz banatskih gradova učesnika projekta. Odabrani radovi će biti deo postavke koja će biti u tim gradovima, a kao krajnji cilj je da budu deo javne postavke na velikoj izložbi u Temišvaru 2021.
„JAVNI ČAS FOTOGRAFIJE“ je deo projekta „MOJ KRAJ – MOJOM KAMEROM“ se realizuje sa FABRIKOM FOTOGRAFA iz Beograda.
Predavač će biti doc. Aleksandra Popović, osnivač FABRIKE FOTOGRAFA i docent na Novoj Akademiji u Beogradu. Na času – master klasu, je planiran osvrt i analiza radova do 20tak ljudi koji će poslati svoje radove za ovu priliku. Teme su univerzalne i bavićemo se tehnikama fotografisanja i kompozicijom fotografije.
Domaćin projekta „JAVNI ČAS FOTOGRAFIJE“ je gradska biblioteka Vršac, koja će od strane g. Tamaš Fodora takođe održati kratak javni čas i promovisati sada već stalnu postavku – izložbu “KULTURNO NASLEĐE KROZ OBJEKTIV VRŠAČKIH FOTOGRAFA”.
Ova izložba predstavlja značajno kulturno nasleđe Vršca i Srbije prikazano fotografijom. Posebna pažnja je posvećena porodici našeg čuvenog slikara Paje Jovanovića i njegovom rođenom bratu Milanu koji je bio dvorski fotograf. Izložba prikazuje njihove ateljee, nekadašnju modu, izgled ulica u starini i zgrade kojih više nema, kao i još mnogo toga.
U prostoru bivšeg Doma Vojske će biti međunarodna izložba „FABRIKA FOTOGRAFA“ sa radovima polaznika škole fotografije Fabrike fotografa. Predviđena je i virtuelna izložba fotografija polaznika škole fotografije Fabrike Fotografa sa temom „GRČKA U SRCU“ sa tematikom Grčke. Ovaj projekat se realizuje u saradnji sa Udruženjem GRCI VOJVODINE iz Novog Sada.
Organizator festivala CIRKULIRANJE je Savez udruženja CIRKULIRANJE sa sedištem u Vršcu, sa osnivačima koji su već ostvarili vidljive projekte, kao i profesionalce i entuzijaste koji za cilj imaju stvaranje trajnih vrednosti u kulturi.
x

Takođe pogledajte

DOZVOLA ZA KRETANJE LICIMA KOJA PRUŽAJU POMOĆ

Grad Vršac započinje proces izdavanja dozvola za kretanje lica u vreme trajanja mere ograničenja i ...

Facebook