Uspon na Gudurički vrh

Gudurički vrh – šetnja po krovu Vojvodine.

Kada se spomene Vršac, svi uglavnom pomisle na vetar i dobro vino. Mi, ljubitelji prirode i planine, obično odmah pomislimo na Vršačke planine, na planinarski dom „Široko bilo“ gde će vam posle šetnje poslužiti najbolji gulaš, a pomislimo i na to da je upravo na tim Vršačkim planinama najviši vrh Vojvodine – Gudurički vrh 641 mnv.

Već i sam pogled sa prilaza Vršcu na Vršačke planine predstavlja osveženje od monotonog delovanja beskrajne banatske ravnice. Planine se protežu u pravcu zapad-istok na dužini od oko 22 kilometara i širini od oko 6 km. Ovim kompleksom lančano povezanih brda, bregova i drugih uzvišenja dominira Gudurički vrh. Odavde se u istočnom pravcu pogledom može pratiti dalje protezanje i grananje Rodopskog planinskog masiva i Banatskih rudnih planina.

Gudurički vrh je najviša tačka Vojvodine koji se naslanja na Karpatski masiv. On predstavlja prirodnu vezu biljnog i životinjskog sveta planinskih i ravničarskih predela. Sam vrh je označen stubom visine oko 1,5 metar.

Položaj prirodnog uzvišenja otvara beskrajne poglede na nekoliko vidikovaca na grad Vršac, obližnju Rumuniju, ali pre svega na čuveno vršačko vinogorje.

 

PLAN AKCIJE:                                                                                                                                     

Polazak od lokomotive na železničkoj stanici u 6h ujutru. Oko 9h stižemo u planinarski dom „Široko bilo“, mali predah, i oko 9:30 krećemo na pešačku turu ( Gudurički vrh, Vršački zamak, Lisičija glava). Između 15 – 16h završavamo šetnju i idemo na ručak (ručak nije uključen u cenu a na meniju je gulaš i salata po ceni od 400 dinara). Oko 19h krećemo za Novi Sad u koji stižemo oko 22h.

Vršačke planine

 

Cena prevoza 1000 dinara.

Oprema: planinarske cipele, štapovi, jakna, kabanica, kapa, mali ranac. Hrana iz ranca ili ručak u domu.
Vodič ima pravo na izmeni plan u slučaju nepredviđenih okolnosti, radi bezbednosti učesnika.

Prijava do 15.12.2019. uz uplatu celokupnog iznosa.

Račun za uplate, ukoliko uplaćujete u pošti, je:
360-0669990000006-61
Sa pozivom na broj:
360-0381641127261-18

Ukoliko uplaćujete elektronski onda upisujete sledeći broj računa:
360-0381641127261-18

Molimo da uplatu izvršite na vreme, tj. prilikom same prijave.

x

Takođe pogledajte

“TRADICIJA I EKSPERIMENT” U KULTURNOM CENTRU VRŠAC

Juče je u galeriji Kulturnog centra Vršac otvorena izložba „Tradicija i eksperiment“, studenata završnih godina ...

Facebook