Vršac, KULINARSKI SPEKTAKL U ETNO KUĆI DINAR

U Etno kući Dinar u Vršcu, priređen je 13. novembra nesvakidašnji kulinarski spektakl. Gost ovog, vršačkog i srpskog bisera ugostiteljstva, bio je Milijan Stojanić, Vitez kulinarstva, svojevremeni kulinarski šampion Evrope i Počasni doktor gastronomskih nauka Evropske unije, vlasnik Ginisovog rekorda, ostvarenog u Poljskoj, u gradu Vroclav, 2006. godine, kada je skuvao čorbu od neverovatnih deset hiljada litara.

U kulinarskim veštinama se ogledao na 216 takmičenja, na kojima je 213 puta pobedio.U sasvim neobičnom ambijentu restorana Etno kuće Dinar, u potpunosti pretvorenom u zbirku dostojnu izuzetnog etnološkog muzeja, slikali su i vajali umetnici spravljanja ukusnih zalogaja Milijan Stojanić i mladi, a već, u gastronomskom svetu uticajni kuvarski tim Etno kuće Dinar.

Etno kuća Dinar, ove, 2019. godine obeležava svoj desetogodišnji jubilej.Od početnih dvadeset sedam mesta i osam zaposlenih, danas poseduje 243 mesta pod krovom i 88 u bašti. Raspolaže sa sopstvenih 52 parking mesta i što je možda i najvažnije, zapošljava 40 radnika.

Svakodnevno ugosti oko 300 gostiju, a vikendom čak 1200, što daje podatak o 2500 gostiju nedeljno ili deset hiljdada gostiju mesečno, većinom iz inostransdtva, potom iz Beograda, Novog Sada, Pančeva, Zrenjanina i drugih gradova. Naravno i Vrščana.

Ovo sve govori o izuzetnom značenju ovog ugostiteljskiog objekta za Vršac i srpski turizam uopšte.Za svoj trud i ugostiteljsku ponudu, nesvakidašnji ambijenta i vrhunsku gastroniju, dobili su niz domaćih i inostranih nagrada, sve na predlog svojih oduševljenih gostiju.

Osim hrane i retkih poslastica, imaju izuzetnu ponudu domaćih, italijanskih i moldavskih vina, kojih su uvoznici sa zastupstvom za srpsko tržište.Istovremeno, porodica Zonai, kao vlasnici uspešnog, srpskog i inernacionalnog, turističkog brenda, koji su sami osmisili, stvorili i doveli do neslućenih visina, ima i odgovornost za svoje okruženje , pa tako pomaže, sport, kulturu, umetnost i akcije od javnog i društvenog značaja humanitarnog činjenja i dobročinstva.

Znajući da ništa nije večno, da gostima treba ponuditi uvek nešto novo, pozvali su u goste Milijana Stojanića i u sadejstvu sa njim i sopstvenim snagama, sačinili su Banatski sto od dvadeset i četiri jela, koja su plenila svojim izgledom, mirisom i nadasve ukusom.

Što bi se po banatski reklo: odjedared astal šaren…”

 

x

Takođe pogledajte

“TRADICIJA I EKSPERIMENT” U KULTURNOM CENTRU VRŠAC

Juče je u galeriji Kulturnog centra Vršac otvorena izložba „Tradicija i eksperiment“, studenata završnih godina ...

Facebook