Otvorena izložba jednog od najznačajnijih rumunskih stvaralaca 20. veka Korneliju Baba (Corneliu Baba)

Gradonačelnica Dragana Mitrović je, juče, od 18 časova, u zgradi „Konkordija“ Gradskog muzeja Vršac, zvanično otvorila izložbu jednog od najznačajnijih rumunskih stvaralaca 20. veka Korneliju Baba (Corneliu Baba).

Izloženi crteži i slike su vlasništvo Nacionalnog muzeja iz Bukurešta, a izložbu najpoznatijeg rumunskog slikara svih vremena, Vrščani će imati čast da vide od 28.11.2019. godine do 19.01.2020. godine.

Dela Kornelija Babe će po prvi put biti izložena u našoj zemlji i na taj način biti predstavljena našoj kulturnoj javnosti.

„Ugostiti najvećeg rumunskog slikara svih vremena Kornelija Babu u ovom zdanju našeg Gradskog muzeja, gde smo pre tačno godinu dana sa svojim rumunskim prijateljima proslavili 100 godina od ujedinjenja Rumunije i ceo vek bratskih i dobrosusedskih odnosa Srba i Rumuna, predstavlja jednu veliku čast, koja će ostati upisana u istoriji Vršca, posebno ako bismo dodali da ovakvu izložbu sebi nisu mogli da priušte mnogo veći gradovi ne samo u Srbiji i regionu nego i širom sveta“, istakla je gradonačelnica Dragana Mitrović.

Gradonačelnica je iskoristila priliku da se zahvali republičkim i pokrajinskim institucijama koje su prepoznale značaj i podržale ovu izložbu kao i privrednicima koji su nesebično pokazali veliku društvenu odgovornost prema lokalnoj zajednici u kojoj živimo i dali svoj doprinos jednom ovakvom događaju i putem nacionalnih medija pozvala sve građane Srbije da u naredna dva meseca dođu u Vršac i posete najznačajniju izložbu u njegovoj istoriji.

Korneliu Baba, rođen je u Krajovi 1906. godine. Preminuo je 1997. godine u Bukureštu. Osnivač je škole savremenog likovnog stvaralaštva, član Akademije nauka i umetnosti Rumunije i Istočne Nemačke.

 

x

Takođe pogledajte

“TRADICIJA I EKSPERIMENT” U KULTURNOM CENTRU VRŠAC

Juče je u galeriji Kulturnog centra Vršac otvorena izložba „Tradicija i eksperiment“, studenata završnih godina ...

Facebook