U Vršcu duvalo 110 km/h: Orkanski udar vetra može da obori čoveka, meteorolog progovorio o opasnosti

Na jugu Banata, pre svega u Vršcu, danas su zabaleženi orkanski udari vetra brzine od oko 110 km/h, što znači da vetar pređe putanju od 30,5 metara po sekundi. Reč je o već najavljenoj košavi, koja je u drugim vetrovitim područjima – Podunavlje, Pomoravlje, Vojvodina, Beograd – dostizala brzinu do 70 km/h, tj. olujne udare.

Kako je meteorolog Weather2Umbrella Đorđe Đurić današnje nevreme, za mnoge strašno, moglo bi da obori čoveka.

Prema njegovim rečima, promenljiva ćud košave je ujedno i dobra vest – košava ne duva stalno istim intenzitetom, već duva 2, 3 minuta slabije, dok udari, orkanske ili olujne jačine, zavisno od dela Srbije, traju po 6, 7 sekundi.

Objašnjava da je zbog geografskih odlika u Vršcu najvetrovitije, ali prema njegovim prognozama, vetar se već večeras smiruje. Ipak, danas je već oboren jedan platan, koji je pri padu srušio i deo ograde na ulazu na stadion iz gradskog parka.

Sutra će biti bolje, ali košava u petak ponovo jača. Ipak, neće biti tako jako kao danas što je bilo – ističe dodajući da je u regionu mnogo napetije, te da su u nevremenu u Hrvatskoj juče zabeleženi udari vetra od 160km/h.

Izvor telegraf

 

x

Takođe pogledajte

„Nacionalni dom“ nije dom. On je druga kuća

Ako ste sami, bolesni ili jednostavno želite da starost provedete u organizovanom okruženju i društvu ...

Facebook