Vršac, Vangelis/projekcija filma „1492: Osvajanje Raja“

  • Četvrtak, 31 Oktobar 2019
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: sala bioskopa

U četvrtak, 31. oktobra u 19 sati, u sali bioskopa Kulturnog centra Vršac, biće održano veče posvećeno Vangelisu, uz projekciju filma „1492: Osvajanje Raja“.

Evangelos Odysseas Papathanassiou (29. mart 1943.) je grčki kompozitor elektronske, progresivne, ambijentalne i orkestarske muzike, poznat pod umetničkim imenom Vangelis.

Smatra se najznačajnijim grčkim kompozitorom, producentom i aranžerom svih vremena.

Poznat je po izradi muzike za filmove „Vatrene kočije“, za koju je dobio i Oskara, „Blade Runner“ i „1492: Conquest of Paradise“.

Profesionalnu muzičku karijeru započeo je 1960-ih godina sarađujući s nekoliko poznatih rok grupa, kao što su „The Forminx“ i „Aphrodite’s Child“.

Zbog albuma „666“ je okarakterisan kao klasični psihodelični muzičar. Tokom 1970-ih, sarađuje s vodećim pevačem progresivnog rok benda „Yes“, Jonom Andersenom i pod zajedničkim umetničkim imenom „Jon & Vangelis“ objavljuju nekoliko albuma.

Zahvaljujući nekolicini pesama koje je napravio za dokumentarne filmove krajem 1970-ih, a među kojima je najznačajnija muzika „Opera sauvage“ za istoimeni dokumentarni film, skrenuo je pažnju filmskih režisera.

Tokom karijere napisao je i komponovao oko 60 albuma, a muzički kritičari ga smatraju jednim od najvećih kompozitora elektronske muzike svih vremena.

Nakon ekspozea o životu i stvaralaštvu Vangelisa biće prikazan film „1492:Osvajanje Raja“ poznatog angloameričkog režisera Ridlija Skota za koji je muziku komponovao Vangelis. Film je pravljen za petstogodišnjicu otkrivanja Amerike 1992. sa Žerarom Depardjeom kao nosiocem glavne uloge – Kristofera Kolumba.

 

x

Takođe pogledajte

FIRMA “ZONETI” DONIRALA ZAŠTITNE MASKE

Ovih dana svedocimo smo većeg broja humanih ljudi koji širom naše zemlje šiju i doniraju ...

Facebook