Vršac, POLJSKI POŽARI – NEOPHODNO POOŠTRAVANJE INSPEKCIJSKOG NADZORA I KAZNENE POLITIKE

Spaljivanje žetvenih ostataka je praksa koja je štetna po kvalitet zemljišta, pogubna po živi svet, i opasna za saobraćaj, a iako je ova nezakonita i kažnjiva, veoma je raširena i primenjuje se godinama. Zbog toga će, smatra predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović, biti neophodno pooštravanje inspekcijskog nadzora i kaznene politike.

Nakon žetve, na njivi ostaju korenje, stabljike i drugi delovi biljaka, koji se moraju ukloniti da bi se njiva pripremila za novu setvu. Oni se mogu koristi u stočarstvu, za proizvodnju energije, ili za dobijanje celuloze, ali ako gazdinstvo nema takvih mogućnosti, preporučuje se zaoravanje. Ipak, ratari se i dalje najčešće odlučuju za njihovo spaljivanje, pa se već danima i u Vršcu oseća dim koji dolazi sa zapaljenih njiva u široj okolini grada.

„To ugrožava i bezbednost kuća, bezbednost ljudi, bezbednost saobraćaja, i moramo apelovati na ljude da to ne rade, jer to ne samo što ugrožava prirodna staništa, sve je veći broj i ugroženih zaštićenih prirodnih staništa i rezervata u Vojvodini. Mi smo četiri nova prirodna staništa uveli pod režim zaštite u protekle tri godine“, istakao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Podsećanja radi, prošle godine je u Malom vršačkom ritu, i u parku prirode „Ponjavica“ kod Banatskog Brestovca, uništen život na nekoliko desetina hektara livada; “prirodni biser” Deliblatske peščare, Zagajička brda, devastirana su u požarima u kojima je izgorelo više od 200ha, a prava katastrofa zadesila je Specijalni rezervat prirode „Carska bara“, gde je prošlog oktobra vatra progutala oko 800 hektara.

„Uz kombinaciju apela i našeg zajedničkog apela da se promeni svest ljudi, i kroz kaznenu politiku, mislim da se te stvari moraju promeniti. Bez obzira na sve, verujem da ćemo u budućnosti morati da pojačamo i prisustvo inspekcije i da kaznenu politiku dovedemo do nekog višeg nivoa. To je, pre svega, pitanje za Vladu Republike Srbije, jer je očigledno da se samo na finansijski jasan kaznen i način može promeniti navika koja ovde postoji“, dodao je Mirović.

Važećim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, spaljivanje žetvenih ostataka strogo je zabranjeno i kažnjava se novčanom kaznom do milion dinara, kao i gubljenjem aktivnog statusa poljoprivrednog gazdinstva, i prava na podsticaje, odnosno subvencije u poljoprivredi.

Izvor Tvbanat

 

x

Takođe pogledajte

Nestanak struje 19 i 20 novembra u Vršcu i okolini

Vršac Utorak 19. novembar Kosovska, Svetozara Miletića od Bore Kostića do Kosovske, B. Jovanović od ...

Facebook