Vršac, paketi za najugroženije na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, a u našoj zemlji, i dalje je najugroženije stanovništvo koje živi izvan urbanih područja.

Tim povodom Crveni krst Vršac danas je podelio dvadesetak paketa pomoći najugroženijim domaćinstvima u Ritiševu, Pavlišu i Vlajkovcu.

Kao i, nažalost, mnogi najstariji meštani naših sela, Stevan u Vlajkovcu živi sam. Živi, kako kaže, uglavnom od pomoći nadležnih institucija i organizacija, ili ljudi dobre volje.

Zato mu današnja poseta predstavnika Crvenog krsta mnogo znači.

“Nek da Bog da još dugo možemo da se viđamo. Ne bih želeo da je ovakva situacija, ali nažalost, tako je”, kaže Stevan Marjanov.

I u Ritiševu, onima koji se teže kreću, paketi pomoći uručeni su na kućnu adresu, a ostalima u kancelariji Mesne zajednice.

“Ovo je lep poklon, koji sam dobio sad od Crvenog krsta. Do sad nisam primao pomoć, ali sam siroma’ čovek, teško živim jer sam jako bolestan, sve me boli. Sad su mi rekli da će mi pomoći oni”, zahvalan je Petar Kovač.

siromasni2

RTV

Poseta najugroženijima na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, redovna je aktivnost Crvenog krsta Vršac, a pružanje pomoći nije vezano samo za određene datume, iako je u oktobru, mesecu solidarnosti, intenzivirano.

“Ono što je važno naglasiti je da mi ne obeležavamo samo određene datume, već tokom čitave godine brinemo o socijalno ugroženom stanovništvu, prvenstveno kroz program narodne kuhinje. U našem gradu obezbeđena su sredstva za čitavu godinu, dakle tokom svih 12 meseci korisnici imaju siguran kuvani obrok, a kroz druge donacije obezbeđujemo i voće, povrće, slatkiše…”, navodi sekretar Crvenog krsta Vršac, Suzana Cvetanović.

Narodna kuhinja u Vršcu ima oko 700 korisnika, a prema podacima Centra za socijalni rad, neki od vidova socijalne pomoći prima oko 1000 porodica. Ovoga puta, u dogovoru sa Centrom i mesnim zajednicama, brašno i osnovne životne namirnice podeljeni su u dvadesetak domaćinstava.

Izvor RTS

 

x

Takođe pogledajte

Nestanak struje 19 i 20 novembra u Vršcu i okolini

Vršac Utorak 19. novembar Kosovska, Svetozara Miletića od Bore Kostića do Kosovske, B. Jovanović od ...

Facebook