Predsednica Dragana Mitrović: Žene su lideri Vršca u pojedinim oblastima

Grad Vršac, u saradnji sa Centrom za istraživanje javnih politika, organizovao je Okrugli sto u okviru projekta “Rod i vatreno oružje – Zašto je Nacionalni akcioni plan za primenu Rezolucije 1325 važan?”.

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović naglasila je da je bezbedonosni položaj žena u našem gradu zadovoljavajuć, a kao najčešće probleme i izazove u ovoj oblasti navela je početno nepoverenje pri vršenju javnih funkcija od strane osoba ženskog pola.

Poučeni iskustvima žena koje su na položaju u našoj lokalnoj samoupravi svedoci smo njihovog liderstva u pojedinim oblastima. Svojim delovanjem i stavovima, one često predstavljaju dobar primer prevazilaženja brojnih problema sa kojima se susreću u različitim oblastima. Upravo to rešavanje problema i realizacija potrebnih aktivnosti predstavlja primer spobnosti i odlučnosti, što osnažuje ostale žene u okruženju. Modeli dobre prakse su najprihvaćeniji i daju podsticaj da i ostali slede takve primere. To povećava uključenje žena u aktivnosti ovog tipa, ali i umanjuje rizike zbog većeg broja onih koji podržavaju takve primere, istakla je gradonačelnica Mitrović u svom obraćanju.

Ona je još dodala da u vršačkoj lokalnoj samoupravi postoje međusektorska radna tela, koja deluju i preventivno, ali i savetodavno i u sklopu toga obuhvataju i sam problem nasilja nad ženama. Takođe, naglasila je da su lokalna samouprava, policija, sud, tužilastvo i zdravstvene institucije u stalnoj komunikaciji, kao i da je potpisan protokol o saradnji za delovanje u kriznim sitiacijama “Mobilni tim za hitne intervencije”.

Posle izlaganja usledila je debata na kojoj su učestvovale odbornice Skupštine Grada Vršca, direktorke javnih ustanova u Vršcu, zaposleni u zdravstvu i socijalnim ustanovama, predstavnice MUP kao i Udruženje za poboljšanje položaja mladih “Iz principa” Vršac.

Projekat “Rod i vatreno oružje – Zašto je Nacionalni akcioni plan za primenu Rezolucije 1325 važan?” bavi se promocijom Nacionalnog akcionog plana za Rezoluciju 1325 u pet lokalnih zajednica Republike Srbije.

Projekat ima za cilj da unapredi rodni i transparentni pristup u odgovoru na bezbednosne izazove koje proizilaze iz upotrebe vatrenog oružja u lokalnim zajednicama u Srbiji, kao i da podrži implementaciju Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 (NAP 1325) na lokalnom nivou.

Projekat je predstavila direktorka Centra Tanja Jakobi koja se ujedno i zahvalila Vršcu na veoma velikom interesovanju i odličnoj organizaciji.

 

x

Takođe pogledajte

Parta, UPOZORAVAMO JAVNOST, A SADA IMA MRTVIH Vatra buknula na njivi! Pao je kao pokošen! Hitna stigla, ali mu nije bilo spasa!

Muškarac S. M. (75) iz sela Parta, nadomak Vršca je preminuo na njivi, pokušavajući da ...

Facebook