Savo Đikanović: Hemofarm i Vršac ostali su mi u prelepom sećanju, tu sam dobio decu i uzeo prsten ABA lige

Sjajni košarkaš sportsku karijeru počeo je kao golman, ali je zavoleo Divca i 25 godina proveo je na parketu!

Nekadašnji košarkaš Savo Đikanović rođen je u Podgorici, dete je podgoričke Budućnosti, ali je najveći deo svoje karijere proveo igrajući za mnoge grčke klubove. Sa Đetićima je osvojio prvi trofej u istoriji Budućnosti, Kup Jugoslavije 1996. godine. Takođe, igrao je za Mornar iz Bara, Lovćen sa Cetinja u kojem je u sezoni 2001/02  proglašen za najboljeg skakača lige. Nastupao je za Hemofarm iz Vršca sa kojima je osvojio i ABA ligu 2004.  godine i igrao dva polufinala Uleb Kupa, i finale Kupa Radivoja Koraća. Igrao je i za evropskog prvaka Olimpijakos iz Atine, Olimpiu iz Larise, Kolosos sa Rodosa, Trikalu iz Trikale, Marusi iz Atine, ETA sa Kipra sa kojom je i osvojio prvenstvo te države. Bio je član Igokee iz Laktaša, Jazberenji iz Mađarske i Teodo iz Tivta.

Posle 25 godina igračke karijere, aktivno bavljenje košarkom završio je u svojoj 39. godini. Nakon završen okončane karijere posvetio se individualnom radu sa mladim igračima. Sa proslavljenim saigračem Vladom Šćepanovićem, sadšnjim trenerom u Partizanu, organizovao je košarkaški kamp “Kolašin”. Specifičan program kampa namenjen je za igrače sa idejom da se u jednom kratkom vremenskom intervalu maksimalno unaprede određeni elementi u igri košarkaša, a da se kroz zabavu, igru i druženje među polaznicima kampa stvaraju nova prijateljstva.

1.Da li ste svojevremeno trenirali još neki sport i koji?
“Košarku sam počeo da treniram u trinaestoj godini. Pre toga igrao sam fudbal, bio sam golman u podgoričkoj Budućnosti, ali svi su me usmeravali ka košarci. Na moju sreću to im je pošlo za rukom”.

2. Da li je postojao sportski, životni uzor u danima odrastanja?
“Od prvog dana obožavao sam Vladu Divca. Vlade je bio košarkaški šmeker, intelektualac…Divac je ‘krivac’i za moj broj na dresu”.

3. Klub koji nosite u navijačkom srcu ?
“Jeste da sam dete Budućnosti, ali Hemofarm je klub koji mi je ostao u prelepom sećanju. Savršeno organizovan, uzeli smo i ABA ligu, a Vršac mi je posebno drag jer sam tu dobio sina i ćerku”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?
“Igrao sam za Lovćen u Železniku protiv FMP – a koji je imao strašnu ekipu. Mogu reći da  sam bio dominantan na parketu i da smo pobedili Pantere. Bilo je puno mečeva za pamćenje, ali izdvajam tu utakmicu”.

5.Životni i sportski moto?
“Uvek sam slovio za upornog čoveka koji je i ulagao u sebe. To mi je pomoglo u karijeri, životu…Bitni su vera, karakter…”.

 

x

Takođe pogledajte

PLIVANJE ZA KRST ČASNI 19. JANUARA NA GRADSKOM JEZERU

Pripreme za Bogojavljensko plivanje za Krst Časni, privode se kraju. Ova viteška manifestacija crkvenog, narodnog ...

Facebook