Savo Đikanović: Hemofarm i Vršac ostali su mi u prelepom sećanju, tu sam dobio decu i uzeo prsten ABA lige

Sjajni košarkaš sportsku karijeru počeo je kao golman, ali je zavoleo Divca i 25 godina proveo je na parketu!

Nekadašnji košarkaš Savo Đikanović rođen je u Podgorici, dete je podgoričke Budućnosti, ali je najveći deo svoje karijere proveo igrajući za mnoge grčke klubove. Sa Đetićima je osvojio prvi trofej u istoriji Budućnosti, Kup Jugoslavije 1996. godine. Takođe, igrao je za Mornar iz Bara, Lovćen sa Cetinja u kojem je u sezoni 2001/02  proglašen za najboljeg skakača lige. Nastupao je za Hemofarm iz Vršca sa kojima je osvojio i ABA ligu 2004.  godine i igrao dva polufinala Uleb Kupa, i finale Kupa Radivoja Koraća. Igrao je i za evropskog prvaka Olimpijakos iz Atine, Olimpiu iz Larise, Kolosos sa Rodosa, Trikalu iz Trikale, Marusi iz Atine, ETA sa Kipra sa kojom je i osvojio prvenstvo te države. Bio je član Igokee iz Laktaša, Jazberenji iz Mađarske i Teodo iz Tivta.

Posle 25 godina igračke karijere, aktivno bavljenje košarkom završio je u svojoj 39. godini. Nakon završen okončane karijere posvetio se individualnom radu sa mladim igračima. Sa proslavljenim saigračem Vladom Šćepanovićem, sadšnjim trenerom u Partizanu, organizovao je košarkaški kamp “Kolašin”. Specifičan program kampa namenjen je za igrače sa idejom da se u jednom kratkom vremenskom intervalu maksimalno unaprede određeni elementi u igri košarkaša, a da se kroz zabavu, igru i druženje među polaznicima kampa stvaraju nova prijateljstva.

1.Da li ste svojevremeno trenirali još neki sport i koji?
“Košarku sam počeo da treniram u trinaestoj godini. Pre toga igrao sam fudbal, bio sam golman u podgoričkoj Budućnosti, ali svi su me usmeravali ka košarci. Na moju sreću to im je pošlo za rukom”.

2. Da li je postojao sportski, životni uzor u danima odrastanja?
“Od prvog dana obožavao sam Vladu Divca. Vlade je bio košarkaški šmeker, intelektualac…Divac je ‘krivac’i za moj broj na dresu”.

3. Klub koji nosite u navijačkom srcu ?
“Jeste da sam dete Budućnosti, ali Hemofarm je klub koji mi je ostao u prelepom sećanju. Savršeno organizovan, uzeli smo i ABA ligu, a Vršac mi je posebno drag jer sam tu dobio sina i ćerku”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?
“Igrao sam za Lovćen u Železniku protiv FMP – a koji je imao strašnu ekipu. Mogu reći da  sam bio dominantan na parketu i da smo pobedili Pantere. Bilo je puno mečeva za pamćenje, ali izdvajam tu utakmicu”.

5.Životni i sportski moto?
“Uvek sam slovio za upornog čoveka koji je i ulagao u sebe. To mi je pomoglo u karijeri, životu…Bitni su vera, karakter…”.

 

x

Takođe pogledajte

Parta, UPOZORAVAMO JAVNOST, A SADA IMA MRTVIH Vatra buknula na njivi! Pao je kao pokošen! Hitna stigla, ali mu nije bilo spasa!

Muškarac S. M. (75) iz sela Parta, nadomak Vršca je preminuo na njivi, pokušavajući da ...

Facebook